Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 17:03

Βέβαιος για την επιμήκυνση ο Γιούνκερ

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δεν κινδυνεύει, διεμήνυσε ο ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το ευρώ θα επιζήσει, όπως και η Ελλάδα». Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δεν κινδυνεύει, διεμήνυσε ο ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το ευρώ θα επιζήσει, όπως και η Ελλάδα», διευκρινίζοντας ότι είναι αδιανόητος ο εκτοπισμός μίας χώρας από το ευρώ.

Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, ενώ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρώπης στην προσπάθεια της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι όταν αναφέρεται σε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε τη συμφωνία του με αυτό, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως θα εφαρμοστούν και άλλα μέτρα.

Σχετικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, δήλωσε ότι έχει γίνει μια πρόταση από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο είναι υπέρ της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο δεν έμειναν ικανοποιημένες στο τελευταίο Συμβούλιο.

Εξετάζονται οι προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας «και θα κρίνουμε όταν γεννηθεί το μωρό», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις.

Η κρίση χρέους αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως είναι σημαντικό να ληφθούν αποφάσεις εντός του Μαρτίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Στραφήκαμε στο θέμα των κρίσιμων αποφάσεων που ευελπιστούμε ότι θα λάβουμε ως τα τέλη Μαρτίου. Είναι σημαντικές αυτές οι αποφάσεις και είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις και να μην αργοπορήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα ζήτησε συνολική λύση και επισήμανε πως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνει «τη σωστή διαχείριση των προϋπολογισμών, την ενίσχυση του ταμείου του ευρωπαϊκού μηχανισμού και σε ποσά και σε ευελιξία που με την σειρά τους θα βοηθήσουν στην σταθερότητα του ευρώ, την επιβολή κανόνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης και των φορολογικών παραδείσων, που με την σειρά τους θα βοηθήσουν στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά».

Συνάντηση Γιούνκερ - Παπακωνσταντίνου

Με τον κ. Γιούνκερ συναντήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν, ωστόσο, δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τα επόμενα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, όπως το θέμα των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η διεύρυνση της λειτουργίας του και το γαλλογερμανικό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Συνάντηση και με τον Αντ. Σαμαρά

Συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ είχε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ανέφερε πως οι δύο τους συμφωνούν στην έκδοση του ευρωομολόγου, στην ανάγκη της επιμήκυνσης και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού. Σημείωσε ακόμη πως συμπίπτουν και στην ανάγκη της ανάπτυξης, «ώστε να μπορέσουμε, με τρόπο υγιή και βιώσιμο, να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο χρέος».

Επικρίσεις ΣΥΝ

«Δεν είναι τυχαίο πως κατά την πρόσφατη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής ο κ. Παπανδρέου ήταν από τους λίγους ηγέτες που έμεινε άφωνος απέναντι στην πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σήμερα κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας και στοχεύει στην εγκαθίδρυση μιας οικονομικής νεοφιλελεύθερης δικτατορίας, φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα με την πολιτική του μνημονίου που υλοποιεί η κυβέρνηση Παπανδρέου. Την πιο δεξιά και ταξική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών».

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση των ελληνικών δανείων και τη συνολικότερη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ σημειώνει ότι «η τυχόν υιοθέτηση των γαλλογερμανικών προτάσεων την εντάσσει σε ένα ακραία αντικοινωνικό σχέδιο σε βάρος των λαών της Ευρώπης».