Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 14:03

Merit: Θα διασπαστεί η αντίσταση των 1690 μονάδων

Η αντίσταση των 1690 μονάδων στο Χ.Α. θα διασπαστεί αργά η γρήγορα, εκτιμά η Merit Χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την ελληνική αγορά.

Η αντίσταση των 1690 μονάδων στο Χ.Α. θα διασπαστεί αργά η γρήγορα, εκτιμά η Merit Χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την ελληνική αγορά.

Όπως σημειώνει η Merit, η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 4,43% για το Γενικό Δείκτη που διέσπασε ενδοσυνεδριακά την αντίσταση των 1690 μονάδων (περιοχή που συναντάμε τα υψηλά πενταμήνου), χωρίς να μπορέσει να διατηρηθεί όμως πάνω από αυτά τα επίπεδα στη συνέχεια.

Το σημαντικότερο γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, στην οποία δεν λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για το σχέδιο διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης με δημοσιονομικό πρόβλημα.

Αρνητική εντύπωση έχει δημιουργήσει στους κόλπους της ευρωζώνης και το προωθούμενο από τη Γερμανική πλευρά Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που περιλαμβάνει αυστηρή επιτήρηση και διαδοχικά μέτρα για τις χώρες που παρεκκλίνουν από τους στόχους που θα τους τεθούν για τα ελλείμματα και για άλλους μακροοικονομικούς δείκτες.

Σύμφωνα με τη Merit, οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται να αντιδρούν ψύχραιμα στα παραπάνω, όπως και η ελληνική που μετά από 2 καθοδικές συνεδριάσεις αντέδρασε την Τρίτη 8/2 ανοδικά. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η επιτυχημένη έξοδος στην αγορά από τη χώρα μας μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτόκιο 4,64% έναντι 4,9% της προηγούμενης, με σημαντική υπερκάλυψη.

Πάντως, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης δυσκολεύεται να διασπάσει την αντίσταση των 1690 μονάδων δεν προξενεί εντύπωση, καθώς πολλοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής σχετικά με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, κάποιοι προβαίνουν σε κατοχύρωση κερδών, ενώ το διεθνές κλίμα δεν είναι και τόσο καλό μετά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Η Merit εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα θα διασπαστεί αυτή η αντίσταση και επόμενο ισχυρό σημείο που θα βρει μπροστά του ο Γενικός Δείκτης είναι η αντίσταση των 1790 μονάδων (υψηλά εξαμήνου).

Όπως σημειώνει, για τη διατήρηση του ανοδικού momentum χρειάζεται να διατηρηθούν τα spreads σε επίπεδα κάτω από τις 800 μονάδες και να βοηθήσουν οι λεγόμενες μετοχές της «περιφέρειας», ενώ από τεχνικής άποψης είναι αναγκαία η διατήρηση των 1645 μονάδων και η κίνηση πάνω από το ΜΟ των 200 ημερών (στις 1550 μονάδες περίπου τώρα).