Στη σημασία των εξαγωγών για τη διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν τραπεζίτες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στη σημασία των εξαγωγών για τη διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν τραπεζίτες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο επικεφαλής της ΤτΕ τόνισε ότι θα πρέπει να μας γίνει μάθημα από την πρόσφατη κρίση χρέους, πως οι προσπάθειες σύγκλισης χρειάζεται να συνοδεύονται από πολιτικές που θα έχουν στόχο τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των ανισορροπιών.
Παρά τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι η υπό εξέλιξη διαδικασία από-μόχλευσης, τα αυστηρότερα πιστωτικά κριτήρια των τραπεζών καθώς και η άνοδος της μακροχρόνιας ανεργίας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη σε πολλές χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
«Οι οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης, όπως και οι περισσότερες οικονομίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, πιθανόν να έρθουν αντιμέτωπες με μείωση των χρηματοοικονομικών εισροών, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν πλέον το ρίσκο. Συνεπώς, οι ξένες επενδύσεις ίσως μειωθούν συγκριτικά με τα προ κρίσης επίπεδα, οδηγώντας σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφηκαν τα έτη πριν από την κρίση», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, δεδομένων όλων αυτών, χρειάζεται να διατυπωθούν και να εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές προς την κατεύθυνση των εναλλακτικών πηγών ανάπτυξης - πολιτικές που θα καθιστούν τις οικονομίες λιγότερο ευάλωτες στα εξωτερικά σοκ και θα τους επιτρέπουν να τα ξεπερνούν μόνες τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι μια περισσότερο διαφοροποιημένη βάση εξαγωγών θα μπορούσε να προστατεύσει τις οικονομίες, παρέχοντας παράλληλα έναν σημαντικό μηχανισμό συγκράτησης του εξωτερικού χρέους.
Τόνισε επίσης ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα αποτελέσει βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση υψηλής ανάπτυξης, μέσω της συγκέντρωσης ιδιωτικών επενδύσεων και μέσω της δημιουργίας χώρου για τις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές.
Αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι οι κανόνες της Βασιλείας III ίσως οδηγήσουν σε επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης.
«Οι νέοι κανόνες θα ενθαρρύνουν τις τράπεζες να βασίζονται περισσότερο στις καταθέσεις, καθιστώντας έτσι τον τραπεζικό κλάδο στην περιοχή περισσότερο σταθερό», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος μιλώντας στο συνέδριο.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι νέοι κανόνες ίσως οδηγήσουν και σε μικρότερη πιστωτική επέκταση, «καθώς οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πιο αυστηρές της πρακτικές χορηγήσεων».