Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2002 00:02

Η άνοδος συνεχίστηκε στις ΗΠΑ

TΑ ΚΕΡΔΗ που κατέγραφαν κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης δεν κατάφεραν να διατηρήσουν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq να καταγράφουν οριακές απώλειες. Η ανακοίνωση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων από τη Cisco Systems αποτέλεσε αρχικά κινητήριο δύναμη για ανοδική πορεία, αλλά στη συνέχεια η ανησυχία των επενδυτών για τις γενικότερες προοπτικές των εταιρικών κερδών εμφανίσθηκε και πάλι στο προσκήνιο, πιέζοντας προς τα κάτω τις μετοχικές αξίες.

«Το ερώτημα που κυριαρχεί αυτή την εποχή είναι κατά πόσον θα διατηρηθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων», επισημαίνει οικονομικός αναλυτής. Το ενδιαφέρον των συναλλασσομένων στη Νέα Υόρκη συγκέντρωσε η μετοχή της Cisco, τα κέρδη της οποίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Αντιθέτως, σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε η μετοχή της ασφαλιστικής εταιρείας Prudential Financial, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της κερδοφορίας της το δεύτερο τρίμηνο. Τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δεν φαίνεται να «συγκίνησαν» τους επενδυτές, καθώς δεν προσέφεραν περισσότερες ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με άνοδο 182,06 μονάδων, ποσοστό 2,20%, φθάνοντας στις 8.456,15 μονάδες. Κέρδη 21,35 μονάδων, ποσοστό 1,70% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.280,90 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχθηκαν πιέσεις, καθώς η ανοδική πορεία των μετοχικών αξιών στις αρχές της συνεδρίασης -στον απόηχο της ανακοίνωσης ικανοποιητικών οικονομικών αποτελεσμάτων από τη Cisco Systems- πολύ σύντομα εξανεμίσθηκε, εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για τη γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Οι εντεινόμενες ενδείξεις που ενισχύουν την προοπτική οικονομικής επιβράδυνσης ασκούν πιέσεις στον εταιρικό κόσμο της Ευρώπης για μεγαλύτερη βελτίωση της κερδοφορίας. «Οι επενδυτές δεν εστιάζουν πλέον στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, γι' αυτό δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός που η αγορά κινείται προς τα κάτω», διευκρινίζει ο Ρόμπερτ Κρένιαν, στρατηγικός αναλυτής στην Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Στη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχωρούσε κατά 1,2%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατέγραφε οριακές απώλειες. Η μετοχής της Royal Bank of Scotland -της δεύτερης μεγαλύτερης βρετανικής τράπεζας- έχανε ενδοσυνεδριακά περισσότερο από το 5% της αξίας της, παρά την ανακοίνωση κερδών πρώτου εξαμήνου που ξεπερνούσαν τις προσδοκίες των αναλυτών της αγοράς. Σημαντικές απώλειες κατέγραφε και η μετοχή της Bayer, αφότου η επενδυτική τράπεζα CSFB υποβάθμισε την τιμή - στόχο για τη μετοχή της εταιρείας. Ανάλογο κλίμα επικρατούσε και στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με το δείκτη FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και το δείκτη CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού να καταγράφουν οριακές απώλειες, την ίδια στιγμή που ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης υποχωρούσε κατά 2,26%.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ