Εγκαταλείπει τη συμμετοχή της στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Vedomosti». Οι ρώσοι εταίροι στην κοινοπραξία Trans Balkan Pipeline αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο πως τερματίζουν τη χρηματοδότηση του σχεδίου.
Εγκαταλείπει τη συμμετοχή της στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η Ρωσία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ρωσική ημερήσια εφημερίδα «Vedomosti».
Οι ρώσοι εταίροι στην κοινοπραξία Trans Balkan Pipeline B.V. -οι εταιρείες OAO Transneft, OAO Rosneft και OAO Gazprom Neft- αναμένεται να ανακοινώσουν και επισήμως πως τερματίζουν τη χρηματοδότησή τους στο σχέδιο κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της κοινοπραξίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Ρώμη.
Όπως παρατηρεί η «Vedomosti», η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά «θάβει» το σχέδιο κατασκευής του αγωγού. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές της κοινοπραξίας, τις οποίες δεν κατονομάζει.
Η Ρωσία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα συμφώνησαν το 2007 στην κατασκευή πετρελαιαγωγού μήκους 285 χλμ., από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς μέχρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ο αγωγός, συνολικής αξίας ενός δισ. ευρώ και δυναμικότητας 35 εκατ. μετρικών τόνων ετησίως, θα παρέκαμπτε το Βόσπορο και τα Στενά των Δαρδανελίων, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς.
Ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θεωρείτο ανταγωνιστικός του αντίστοιχου αγωγού που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν η Ρωσία, η Ιταλία και η Τουρκία από το λιμάνι της Σαμψούντας στη Μαύρη Θάλασσα έως το λιμάνι του Τσεϊχάν.
Οι πληροφορίες που δημοσίευσε η «Vedomosti» αναμεταδίδονται και σχολιάζονται και από άλλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και πρακτορεία ειδήσεων.
«Ο αγωγός σχεδιαζόταν να τεθεί σε λειτουργία ήδη το 2011, όμως η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών και όλο το σχέδιο αναβαλλόταν», σημειώνει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επισημαίνοντας την αντίθεση της από το 2009 βουλγαρικής κυβέρνησης υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ στο σχέδιο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Transneft Μιχαήλ Μπάρκοφ, στη Ρώμη αύριο επρόκειτο να συζητηθεί «η κατάσταση σχετικά με τη βουλγαρική πλευρά, η οικονομική θέση της εταιρείας του σχεδίου και η δυνατότητα της περαιτέρω ύπαρξής της υπό τις οικονομικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί», που αφορούν κυρίως στην αθέτηση της βουλγαρικής δέσμευσης να καταβάλει το μερίδιο για τη λειτουργία της.
Όπως αναφέρει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Βέστι, ο Μπάρκοφ σημείωσε ότι η Ρωσία «δεν είναι υποστηρικτής της διακοπής του σχεδίου, θεωρώντας απαραίτητο να συνεχιστεί η εργασία γι’ αυτό, ωστόσο η ρωσική πλευρά είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική, που συνεχίζει τη χρηματοδότηση του σχεδίου, καθώς η Ελλάδα επίσης διέκοψε τις πληρωμές έπειτα από την άρνηση της Βουλγαρίας να καλύψει στο τέλος του 2010 το χρέος της για τις τρέχουσες πληρωμές ύψους 6 εκατ. ευρώ».