Ξεκινά σήμερα στο Παρίσι η πρώτη επίσημη συνάντηση του G20 υπό τη γαλλική προεδρία, με στόχο την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της παγκόσμιας οικονομίας. Ανησυχίες για την αλματώδη άνοδο στις τιμές τροφίμων και εμπορευμάτων.
Ξεκινά σήμερα στο Παρίσι η πρώτη επίσημη συνάντηση της Ομάδας των 20 (G20) υπό τη γαλλική προεδρία, με στόχο την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η σύνταξη ενός καταλόγου δεικτών των οικονομικών επιδόσεων βάσει των οποίων θα μπορέσουν να μετρηθούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες.
«Εφ' όσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στο θέμα των δεικτών αυτών, γύρω από τους οποίους γίνεται πολλή συζήτηση για την ώρα, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης μας», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ελπίζουμε ότι το Σάββατο, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στους δείκτες αυτούς» πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στην πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η γαλλική προεδρία, επισήμανε πως «αυτό που δεν θέλουμε είναι να κάνουμε υποδείξεις στην οποιαδήποτε χώρα για το ότι θα πρέπει να σταματήσει να είναι ανταγωνιστική ή να σταματήσει τις εξαγωγές, ή την κατανάλωση. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας».
«Στόχος είναι να επιτευχθεί μια καλύτερη ισορροπία, από την οποία θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε όλοι μας, όπως για παράδειγμα στον τομέα του πληθωρισμού», ανέφερε η γαλλίδα ΥΠΟΙΚ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων, μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει πέντε οικονομικούς δείκτες: ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, συναλλαγματικά αποθέματα, έλλειμμα και δημόσιο έλλειμμα και χρέος, ιδιωτική αποταμίευση.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, δεδομένου ότι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ η ΕΕ επιθυμεί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομιών των κρατών-μελών της.
Πιέσεις για συγκράτηση του πληθωρισμού
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι πιέσεις προς τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου να βάλουν φρένο στην άνοδο του πληθωρισμού, η οποία πυροδοτείται από τη ραγδαία αύξηση των τιμών τροφίμων και εμπορευμάτων.
Ενόψει της σημερινής συνάντησης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε διεύρυνση των οικονομικών ανισορροπιών. Εξάλλου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα τόνισε ότι οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται σε «επικίνδυνα επίπεδα» και έχουν οδηγήσει στη φτώχεια άλλα 44 εκατομμύρια ανθρώπους από τον περασμένο Ιούνιο.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι δήλωσε στο BBC ότι το G20 χρειάζεται να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της αστάθειας. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την προφανή υψηλή αστάθεια στις τιμές βασικών εμπορευμάτων, ειδικά των τροφίμων», ανέφερε μεταξύ άλλων.