Ανοδικά για τέταρτη ημέρα κινήθηκε στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου καθώς κλιμακώθηκε η βία στη Λιβύη, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη ροή των προμηθειών του καυσίμου, καθώς η κρίση επεκτείνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ανοδικά για τέταρτη ημέρα κινήθηκε στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Απριλίου καθώς κλιμακώθηκε η βία στη Λιβύη, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη ροή των προμηθειών του καυσίμου, καθώς η κρίση επεκτείνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Το αργό σημείωσε άνοδο έως 2,2% μετά τη προειδοποίηση του γιού του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, ότι ο εμφύλιος πόλεμος ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τον πλούτο της χώρας από το πετρέλαιο. Οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επιθέσεις σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σκοτώνοντας περισσότερους από 200 ανθρώπους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Βόρεια Αφρική, κάτοχος των μεγαλύτερων αποθεμάτων αργού πετρελαίου στην ήπειρο, άντλησε 1,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον Ιανουάριο, ποσότητα ίση με το περίπου 8% της κατανάλωσης των ΗΠΑ.
Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο έως 1,99 δολ. φθάνοντας στα 91,70 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), και διαπραγματεύθηκε στα 91,37 δολ. στις 11:19 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Στις 18 Φεβρουαρίου τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 87 σεντς φθάνοντας στα 89,71 δολ. το βαρέλι. Tα λιγότερο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Μαρτίου, τα οποία λήγουν αύριο, σημείωσαν άνοδο 1,10 δολ. φθάνοντας τα 87,30 δολ. το βαρέλι.
Στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια του αργού διαπραγματεύθηκαν υψηλότερα από τα συμβόλαια του μπρεντ στο Λονδίνο περιορίζοντας τη διαφορά μεταξύ των συμβολαίων του Απριλίου στα 12,16 δολ. το βαρέλι, από 12,81 δολ. το βαρέλι στις 18 Φεβρουαρίου. Σήμερα δεν θα γίνουν συναλλαγές στο floor του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης λόγω του εορτασμού της Ημέρας του Προέδρου.
Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου στο ICE Futures Europe του Λονδίνου σημείωσε άνοδο έως 1,17 δολ., ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 103,69 δολ. το βαρέλι. Στις 18 Φεβρουαρίου το καύσιμο υποχώρησε 7 σεντς φθάνοντας στα 102,52 δολ. το βαρέλι.
Η Λιβύη, η όγδοη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδηλώσεων που εκδηλώθηκαν και επεκτάθηκαν στην περιοχή, μετά την εκδίωξη του Τυνήσιου προέδρου τον περασμένο μήνα αλλά και την πτώση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ την εβδομάδα που πέρασε. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Υεμένη, το Τζιμπουτί και το Μπαχρέϊν καθώς οι κυβερνήσεις επεδίωξαν να καταπνίξουν το αίτημα για μεταρρυθμίσεις. Διαδηλώσεις, έγιναν επίσης χθες, στο Ιράν και στο Μαρόκο.
Οι χώρες στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή παράγουν το 36% της παγκόσμιας παραγωγής και σύμφωνα με την έκθεση της BP Plc, το 2009 κατείχαν το 61% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου.
Το Ιράν, με παραγωγή 3,72 εκατ. βαρέλια ημερησίως, είναι η δεύτερη σε μέγεθος χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg News.