Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 07:45

Υποχωρεί ο χαλκός

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε στο Λονδίνο ο χαλκός. Στο Λονδίνο και τα έξι μέταλλα που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME) κινήθηκαν πτωτικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο ψευδάργυρος.

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε στο Λονδίνο ο χαλκός εν μέσω ανησυχιών ότι το ράλι των τιμών του πετρελαίου θα αυξήσει τον πληθωρισμό και θα στηρίξει το ενδεχόμενο περαιτέρω σκλήρυνσης της στάσης της Κίνας, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο. Και τα έξι μέταλλα που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME) κινήθηκαν πτωτικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο ψευδάργυρος.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME υποχώρησε έως 0,4% φθάνοντας στα 9.768,25 δολ. ο μετρικός τόνος, και διαπραγματεύθηκε στα 9.795 δολ. στις 12:12 μ.μ. στη Σιγκαπούρη μετά την άνοδό του νωρίτερα έως 0,8%. Επίσης το μέταλλο σημείωσε απώλειες καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές και το δολάριο ανατιμήθηκε έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων.

Στις 18 Φεβρουαρίου η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την αύξηση της αναλογίας των απαιτούμενων αποθεμάτων για τρίτη φορά σε τέσσερις μήνες. Η Federal Reserve των ΗΠΑ έχει διατηρήσει τα επιτόκια στο μηδέν έως 0,25% από τον Δεκέμβριο για να στηρίξει την οικονομία.

Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, ενώ οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν για δεύτερη ημέρα καθώς κλιμακώθηκε η βία στη Λιβύη, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί καθώς η βία επεκτείνεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια του χαλκού υποχώρησαν έως 1% φθάνοντας στα 4,5260 δολ. η λίμπρα, αφού νωρίτερα σημείωσαν άνοδο 0,7%. Στη Σαγκάη ο χαλκός για παράδοση Μαΐου υποχώρησε έως 1,5% φθάνοντας στα 73.720 γιουάν (11.205 δολ.) ο τόνος, μετά την άνοδό του νωρίτερα σε ποσοστό 0,5%.

Χθες τα αποθέματα του μετάλλου που ελέγχει το LME αυξήθηκαν για έκτη ημέρα φθάνοντας στους 411.475 τόνους, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο. Τα αποθέματα στη Σαγκάη αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών αγγίζοντας τους 161.062 τόνους.

Στην Κίνα η ζήτηση χαλκού δεν μειώνεται παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη. Χθες, ο υπουργός Μεταλλείων και Ενεργείας της Χιλής, Λώρενς Γκόλμπορν δήλωσε: «Παρά την αύξηση των αποθεμάτων του μετάλλου οι τιμές του χαλκού παραμένουν σταθερές». Η Χιλή είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χαλκού στον κόσμο.

Η παραγωγή επεξεργασμένου χαλκού αναμένεται να σημειώσει άνοδο 1,1% φθάνοντας στα περίπου 19,3 εκατ. τόνους φέτος, ενώ η χρήση του ενδέχεται να αυξηθεί 4,5% αγγίζοντας τα 19,7 εκατ. τόνους, με αποτέλεσμα έλλειμμα 435.000 τόνων, σύμφωνα με το International Copper Study Group.

Στο Λονδίνο ο ψευδάργυρος υποχώρησε 2,9% φθάνοντας στα 2.520 δολ. ο τόνος, ο μόλυβδος σημείωσε απώλειες 2,1% φθάνοντας στα 2.620 δολ. ο τόνος και το νικέλιο υποχώρησε 0,7% και διαμορφώθηκε στα 29.101 δολ. ο τόνος. Απώλειες 1,9% σημείωσε ο κασσίτερος φθάνοντας στα 31.750 δολ. ο τόνος, και το αλουμίνιο απώλεσε 0,7% φθάνοντας στα 2.563 δολ. ο τόνος. Χθες το αλουμίνιο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών εν μέσω ανησυχιών ότι οι ταραχές στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσουν αρνητικά τις προμήθειες του βιομηχανικού μετάλλου.