Δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις και επέκταση της δραστηριότητάς τους, με επιτόκια που ξεκινούν κάτω και από 3 %, θα δίνουν από αύριο η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία συνολικά προγράμματα της πρωτοβουλίας Jeremie που αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις και επέκταση της δραστηριότητάς τους, με επιτόκια που ξεκινούν κάτω και από 3 %, θα δίνουν από αύριο η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία συνολικά προγράμματα της πρωτοβουλίας Jeremie που αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, από τα οποία 60 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 60 από τις δύο τράπεζες, που επελέγησαν μετά από διαγωνισμό. Η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, υπό ίδρυση ή νεοϊδρυθείσες (δηλαδή να μην λειτουργούν περισσότερο από τρία χρόνια). Η περίοδος αποπληρωμής είναι 36 - 72 μήνες και θα συμπεριλαμβάνει περίοδο χάριτος, ενώ μειωμένες θα είναι και οι εξασφαλίσεις που θα ζητούν οι τράπεζες.
Τα νέα προγράμματα παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Ρίτσαρντ Πέλι, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όπως επισημάνθηκε, για το δεύτερο πρόγραμμα, που υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο, έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός επιλογής των τραπεζών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας.
Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το τρίτο πρόγραμμα, που θα έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα για επενδύσεις στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την καινοτομία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλυσε την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ρευστότητας όπως το Jeremie, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ με στόχο εφέτος να απορροφηθούν 5,2 δισ. ευρώ (από 2,5 πέρυσι), ο νέος επενδυτικός νόμος, το ΕΤΕΑΝ, τα ΣΔΙΤ, κ.α., η ενίσχυση των εξαγωγών, η ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας και η δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων τόνισε ότι τα νέα προϊόντα που αρχίζουν να εφαρμόζονται στη χώρα μας απαντούν στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όπως ανέφερε τέλος ο γ.γ. Επενδύσεων Γ. Πετράκος όλα τα προγράμματα του Jeremie θα έχουν ενεργοποιηθεί ως το φθινόπωρο και ότι οι πόροι τους θα είναι ανακυκλούμενοι, που σημαίνει ότι με τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από την σταδιακή αποπληρωμή των δανείων θα επαναχρηματοδοτούνται τα ίδια ή άλλα προγράμματα για τους μικρομεσαίους.
ΝΔ: Σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα για τις ΜμΕ
Για σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ κάνει λόγο ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ μέσω της πρωτοβουλίας Jeremie.
Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, σε απάντηση που δόθηκε από το εν λόγω Υπουργείο σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τα προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων «φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα για τις ΜμΕ που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ».
Εξηγώντας τη θέση του αυτή επισημαίνει πως τα περισσότερα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας πάσχουν στην εφαρμογή τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, όπως αναφέρει, ότι στο πρόγραμμα «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ» 7 μήνες μετά τη λήξη υποβολής προτάσεων, δεν έχει αρχίσει ακόμα η αξιολόγηση και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου τυπικών δικαιολογητικών.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, «το πρόγραμμα ''Ενδυση και Υπόδηση'' δεν βρήκε στην αγορά την ανταπόκριση που προσδοκούσε η κυβέρνηση. Στο πρόγραμμα ''ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010'', από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, καλύφθηκε μόνο το 17% της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης. Όσον αφορά δε στην προχρηματοδότηση των προγραμμάτων προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι, το υπουργείο δεν τοποθετείται με σαφή τρόπο και δείχνει ότι δεν έχει ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης».
Αναφερόμενος στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη, δηλώνει ότι «επανήλθε σήμερα στο ζήτημα του ΤΕΜΠΜΕ, επιχειρώντας να δείξει ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα μπροστά. Όμως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους: το 2009 είχαν δοθεί εγγυήσεις για περισσότερα από 54.000 δάνεια, ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, το 2010 το ΤΕΜΠΜΕ έδωσε εγγυήσεις για μόνο 4.200 δάνεια, συνολικά ύψους 253 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, η δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ το 2010 βρέθηκε 13 φορές κάτω σε σχέση με το 2009. ΄Η αλλιώς, η δραστηριότητα του Ταμείου πέρσι αντιστοιχούσε μόλις με το 7,8% της συνολικής δραστηριότητάς του το 2009».
Καταλήγοντας ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ τονίζει πως «όταν όλοι οι φορείς της αγοράς διαμαρτύρονται για το πρόβλημα της ρευστότητας, οι σχεδόν σε καθημερινή βάση ανακοινώσεις του υπουργείου δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Η κυβέρνηση χρειάζεται ανασύνταξη δυνάμεων. Να περάσει το ταχύτερο από τη θεωρία στην πράξη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ