Το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων έχει ήδη ληφθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμα τομείς που πρέπει να αλλάξουν, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός από το Ελσίνκι μετά τη συνάντησή του με τη Φινλανδή ομόλογό του, Μάρι Κιβινιέμι.
Το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων έχει ήδη ληφθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμα τομείς που πρέπει να αλλάξουν, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός από το Ελσίνκι μετά τη συνάντησή του με τη Φινλανδή ομόλογό του, Μάρι Κιβινιέμι.
«Φυσικά, πολλά απομένουν να γίνουν. Θέλουμε πλήρη διαφάνεια, θέλουμε ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θέλουμε καλύτερη διοίκηση στο Δημόσιο. Θέλουμε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, που θα συμβάλλουν στη μείωση του χρέους και στην ενίσχυση της ανάπτυξης», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.
Είπε ακόμη ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη γεωργία, στον τουρισμό και στην πράσινη ενέργεια υπάρχουν πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες.
«Κατανοώ τις διαμαρτυρίες»
«Αυτές, λοιπόν, είναι μεγάλες αλλαγές», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε. Καταλαβαίνω ότι είναι επώδυνες. Καταλαβαίνω τις διαμαρτυρίες. Μερικές φορές, λέω στους διαδηλωτές: "θα ήθελα κι εγώ να διαμαρτύρομαι μαζί σας, επειδή δεν είμαι ευτυχής με τα όσα συμβαίνουν. Γιατί να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση;" Δεν αρκούν, όμως, οι διαμαρτυρίες. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και νομίζω ότι και ο Ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος».
«Να γίνουμε η Φινλανδία του Νότου»
O Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Φινλανδίας και τον φινλανδικό λαό, «για τη στήριξη που προσέφεραν στην Ελλάδα, αφού αυτή ήταν που επέτρεψε στη χώρα μας να ξεκινήσει ένα πολύ ριζοσπαστικό και ιδιαιτέρως φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «να καταφέρουμε, ει δυνατόν, να καταστούμε Φινλανδία του Νότου. Δεν γνωρίζω σε ποιο βαθμό θα το καταφέρουμε, πάντως, πραγματοποιούμε πλειάδα αλλαγών».
«Όπως όλοι γνωρίζουμε», δήλωσε από την πλευρά της η Φινλανδή πρωθυπουργός, «η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες προκλήσεις και η τρέχουσα κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως ευαίσθητη, ενώ η εφαρμογή της πλειονότητας των επώδυνων μεταρρυθμίσεων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Φινλανδία είναι ικανοποιημένη με την άμεση λήψη μέτρων, στην οποία προχώρησε η Ελλάδα, προκειμένου να αποκαταστήσει την ισορροπία στην εθνική της οικονομία και προσδοκούμε από την Ελλάδα να εξακολουθήσει να θέτει σε εφαρμογή δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εντός των επομένων μηνών».
«Αυτό», συνέχισε η κ. Κιβινιέμι, «είναι απαραίτητο για το μέλλον της ίδιας της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρωζώνης στο σύνολό της. Είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και η ευημερία των πολιτών μας και, όπως εξάλλου συμφωνήσαμε με τον Γιώργο, στόχος μας θα έπρεπε να είναι οικονομίες, οι οποίες θα βρίσκονται σε εξίσου καλή κατάσταση με τις οικονομίες των σκανδιναβικών χωρών».