Aναλύσεις για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις ενδεχόμενες λύσεις στην κρίση χρέους της αφιερώνουν μεγάλες γερμανικές εφημερίδες.
Aναλύσεις για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις ενδεχόμενες λύσεις στην κρίση χρέους της αφιερώνουν μεγάλες γερμανικές εφημερίδες.
Η Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους, καλώντας μάλιστα τους Ευρωπαίους πολιτικούς «να αποδεχθούν αυτή την αλήθεια σήμερα και όχι το 2013, όταν θα λήξει το ευρωπακέτο βοήθειας». Επίσης τονίζει πως η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «αν επιθυμεί να αποφύγει μια νέα καταστροφή».
«Πού είναι η μεταρρύθμιση;» τιτλοφορείται η ανάλυση στην εφημερίδα, η οποία κάνει λόγο για «ευρωπαϊκή σιωπή» έναντι της ελληνικής κρίσης, ενώ αναφέρεται στο ενδεχόμενο να αποτύχει το ευρωπακέτο διάσωσης και η Ελλάδα να μη βγει από τον φαύλο κύκλο των χρεών.
Η εφημερίδα κάνει ακόμη λόγο για εθελοτυφλία των Ευρωπαίων πολιτικών στο παρελθόν προκειμένου να μην πλήξουν πολιτικά τους εταίρους τους με αποτέλεσμα να αναγκαστούν πέρσι να προχωρήσουν στα πακέτα ευρωβοήθειας και υπογραμμίζει:
«Ελλοχεύει ο κίνδυνος και τώρα πάλι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποκρύψουν από τους πολίτες τους την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα μέχρι που μην είναι πια δυνατόν να το πράξουν. Και κατόπιν να αναγκαστούν να επαναλάβουν το περσινό σενάριο: μια νέα, γρήγορη οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.
»Έτσι όμως διαμορφώνεται ένα σύστημα μόνιμου δημοσιονομικού συμψηφισμού, μέσω του οποίου οι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να επιδοτούν κάθε εταίρο που ζει πάνω από τις δυνατότητές του.
Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθεί από τώρα τι θα γίνει με την Ελλάδα, έστω και αν αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται ρευστό»
Στην ανάλυση τονίζεται ακόμη πως πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που μέχρι τώρα προστατεύονταν. «Διότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ούτε καν η οδηγία της ΕΕ για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, επειδή τα συνδικάτα μπλοκάρουν ό,τι θα κλόνιζε το κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα αυτά δεν συνιστούν εθνικό καθήκον των Ελλήνων, αλλά ευρωπαϊκό».
Στο δικό της σχόλιο η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι η καλύτερη λύση είναι η μείωση του χρέους, επισημαίνοντας πως «οικονομολόγοι και επιχειρηματίες ζητούν δικαίως την αναδιάταξη των χρεών των προβληματικών χωρών και τη συμμετοχή των ιδιωτών-πιστωτών στις απώλειες πριν είναι πολύ αργά και την πληρώσουν όλοι».
Πηγή: Deutsche Welle