Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 10 Αυγούστου 2002 00:02

Στάση αναμονής λόγω επιτοκίων

ΣΧΕΔΟΝ αμετάβλητες παρέμειναν οι μετοχικές αξίες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να αποφεύγουν τα νέα «στοιχήματα», ύστερα από την ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών, επιλέγοντας να τηρήσουν στάση αναμονής, εν όψει της κίνησης της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα. Ο μεγαλύτερος φόβος των συναλλασσομένων στη Wall Street είναι ότι η παρατηρούμενη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία των εταιρικών κερδών, τα οποία ήδη δέχονται πιέσεις.

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, τα κέρδη στην αγορά της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν το 5%, στο πλαίσιο των προσδοκιών των επενδυτών ότι η Fed θα προχωρήσει στην άσκηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής, με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή τη στιγμή, τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σαράντα ετών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 33,43 μονάδες, ποσοστό 0,38%, φθάνοντας στις 8.745,45 μονάδες. Με απώλειες 10,40 μονάδων, ποσοστό 0,79% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.306,12 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με θετικό πρόσημο «αποχαιρέτισαν» την εβδομάδα οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με τις μετοχές του κλάδου ασφαλειών να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ύστερα από τις διευκρινίσεις του ασφαλιστικού ομίλου Aegon.

Ύστερα από μια δεύτερη εβδομάδα διαδοχικών κερδών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι απόψεις των αναλυτών διίστανται. Ορισμένοι εκφράζουν ελπίδες ότι η αγορά έχει αγγίξει τα κατώτατα όρια και είναι έτοιμη για ανοδική πορεία, ενώ κάποιοι άλλοι διατηρούν την επιφυλακτικότητά τους, τονίζοντας ότι η προοπτική ένος «ράλι» των μετοχικών αξιών θα πρέπει να έχει ως κινητήριο δύναμη ισχυρότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. «Το πρόσφατο κλίμα αστάθειας αντικατοπτρίζει τη διαφορετική στάση των στρατηγικών αναλυτών, νομίζω όμως ότι έχουμε αγγίξει τα κατώτατα επίπεδα αυτού του κύκλου διολίσθησης», εκτιμά σε δηλώσεις του ο Ρόμπερτ Κερ, οικονομολόγος της Bank of America.

Προς το τέλος των χθεσινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 ήταν ενισχυμένος κατά 1,26%. Στο σύνολο της εβδομάδας ο δείκτης συγκέντρωσε κέρδη της τάξης του 5%, καταγράφοντας την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση το Σεπτέμβριο. Από τις αρχές του έτους όμως καταγράφει απώλειες 25% περίπου. Ανοδικά κινείτο και ο δείκτης DJ EuroStoxx 50. Ενδοσυνεδριακά, τα κέρδη του δείκτη του κλάδου ασφαλειών ξεπερνούσαν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, καθώς οι επενδυτές ανακουφίσθηκαν από το γεγονός ότι τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου δεν επεφύλασσαν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Θετική ήταν η εικόνα που παρουσίαζαν και οι βασικότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού σημείωσε άνοδο κατά 1,76%, ενώ οριακά κέρδη συγκέντρωσε και ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης. Τέλος, η εβδομαδιαία απόδοση του δείκτη FTSE της αγοράς του Λονδίνου ήταν η καλύτερη από τις 10 Ιουλίου.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ