Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 14:33

Ζητούμενο για την Ελλάδα συναίνεση και ανάπτυξη, λένε Γερμανοί οικονομολόγοι

Την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και της απεμπόλησης προνομίων μερίδας επαγγελματικών ομάδων υπογραμμίζουν Γερμανοί οικονομολόγοι μιλώντας στην Deutsche Welle.

Την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και της απεμπόλησης προνομίων μερίδας επαγγελματικών ομάδων υπογραμμίζουν Γερμανοί οικονομολόγοι μιλώντας στην Deutsche Welle.

Ο Γενς Μπάστιαν, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα και είναι σύμβουλος στο ερευνητικό κέντρο ΕΛΙΑΜΕΠ εκτιμά ότι η εκταμίευση των επομένων δόσεων της τριμερούς βοήθειας θα είναι πιο δύσκολη υπόθεση από εκείνη των προηγουμένων δόσεων. Τονίζει ότι θα πρέπει η Ελλάδα να σημειώσει ανάλογη επιτυχία και στον εισπρακτικό τομέα και να αρχίσει επιτέλους να υλοποιεί αυτά που αποφάσισε.

Επιπλέον, επισημαίνει πως οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει από καιρό πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, αλλά υπογραμμίζει πως προκειμένου να αποδεχθούν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να λάβουν τα σχετικά μηνύματα. Αυτά τα μηνύματα θα πρέπει για παράδειγμα να τα στείλει το κοινοβούλιο, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Διαπιστώνω μεγάλη πόλωση στο κοινοβούλιο και ελλιπή διάθεση για συνεργασία, προθέτει.

Ο Κάι Κάρστενσεν, οικονομολόγος στο οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου σημειώνει πως μια σειρά από επαγγελματίες όπως είναι οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι, οι μεταφορείς και άλλοι να απεμπολήσουν τα προνόμιά τους. Όπως αναφέρει «υπάρχουν περιθώρια προκειμένου να φιλελευθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και να αυξηθεί η ανάπτυξη».

Προσθέτει ακόμη πως ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία θα σημειώσει συρρίκνωση, ενώ τα πράγματα εκτιμάται να βελτιωθούν από το 2012. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει το πρόγραμμα εξυγίανσης και οι τόκοι των δανείων θα εξαντλήσουν τους πόρους που εξοικονομήθηκαν, επισημαίνει:

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει ως εξής: Μπορεί να εφαρμόζει τα μεταρρυθμιστικά της προγράμματα, αλλά το βουνό του χρέους θα αυξάνεται, η οικονομία θα συρρικνώνεται και τα έσοδα από τους φόρους θα είναι κατώτερα των κυβερνητικών στόχων. Στο τέλος αρχίζει ο κατήφορος που μπορεί να φτάσει στην πτώχευση, ακόμη και εάν οι σημειωθούν μεταρρυθμιστικές επιτυχίες, υπογραμμίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Πηγή: Deutsche Welle