Μια μεγάλη διεθνή προσπάθεια για εξώθηση της υπερχρεωμένης Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης «βλέπει» ο επικεφαλής της Νο2 εισηγμένης τράπεζας της χώρας Banco Espirito Santo.
Μια μεγάλη διεθνή προσπάθεια για εξώθηση της υπερχρεωμένης Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης «βλέπει» ο επικεφαλής της Νο2 εισηγμένης τράπεζας της χώρας Banco Espirito Santo.
«Αναφορικά με την ανάγκη να ζητήσουμε εξωτερική βοήθεια σε αυτή την εύθραυστη κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο για αυτό (τη διάσωση)», ανέφερε ο Ρικάρντο Εσπίριτο Σάντο Σαλγκάδο σε συνέδριο που διοργάνωσαν το Reuters και ο ραδιοφωνικός σταθμός TSF.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Banco Espirito Santo έρχονται καθώς κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις εντός της Ευρωζώνης, οι οποίες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα διαχείρισης του δημόσιου χρέους, αλλά και τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ασκούν ευθέως πλέον πιέσεις στη Γερμανία, ζητώντας από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να συναινέσει σε αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ και σε μεγαλύτερη ευελιξία. Υποστηρίζουν επίσης τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν το χρέος τους.
Μετά τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, σειρά να δει την κα Μέρκελ έχει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, προκειμένου να επισημάνει στην καγκελάριο ότι η λήψη γενναίων αποφάσεων στήριξης των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, μέσω των αλλαγών στο Ταμείο, αποτελεί μονόδρομο, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Φερνάντου Τεϊσέιρα ντος Σάντους υποστήριξε σήμερα ότι οι προσπάθειες της Πορτογαλίας να περιορίσει το χρέος της θα αποδειχθούν «μάταιες» εάν η ΕΕ δεν προνοήσει να θεσμοθετήσει νέους μηχανισμούς οικονομικής αρωγής στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.
«Οι προσπάθειές μας οφείλουν να συνοδεύονται και από μία ευρωπαϊκή προσπάθεια. Τον Μάρτιο αναμένονται σημαντικές αποφάσεις. Ευελπιστώ πως η Ευρώπη θα σταθεί ικανή να κάνει τα αποφασιστικά βήματα που επιβάλλονται», τόνισε ο υπουργός στο συνέδριο του Reuters.
«Εάν η Ευρώπη δεν το πράξει, φοβούμαι πως όλες τούτες οι προσπάθειες θα αποβούν μάταιες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Τεϊσέιρα ντος Σάντους, η νευρικότητα των αγορών αντανακλά την έλλειψη «ευρωπαϊκών μηχανισμών παρέμβασης, ομοσπονδιακής μορφής».
«Όταν στοχαζόμαστε την εμπειρία της Ελλάδος και της Ιρλανδίας, δεν μου φαίνεται πως οι αγορές έχουν πεισθεί πως η πρόσκληση για οικονομική βοήθεια επιλύει αυτομάτως τα εθνικά προβλήματα και συμβάλλει στην σταθεροποίηση του ευρώ.»
Ο Τεϊσέιρα ντος Σάντους επανέλαβε πως η Πορτογαλία έχει υποσχεθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4,6% του ΑΕΠ το 2011 και «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τηρήσει της δεσμεύσεις της για τον προϋπολογισμό» και είναι έτοιμη να θεσπίσει «επιπλέον μέτρα εάν τούτο κριθεί αναγκαίο».