Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 16:22

Αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας

Στη σημασία της αναβάθμισης του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων συμφώνησαν στο πλαίσιο της σημερινής τακτικής μηνιαίας συνάντησής τους η υπουργός Εργασίας, Λ. Κατσέλη και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

Στη σημασία της αναβάθμισης του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων συμφώνησαν στο πλαίσιο της σημερινής τακτικής μηνιαίας συνάντησής τους η υπουργός Εργασίας, Λ. Κατσέλη και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

Στόχος του υπουργείου, όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, που σήμερα έχει γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, να διαδραματίσει ένα ρόλο που θα προάγει την εργασιακή ειρήνη. Στην κατεύθυνση αυτή, η υπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων η οποία θα εισηγηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΑΣΕ.

Ερωτηθείσα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σχετικά με το πώς αντιδρά το υπουργείο στις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων η κ. Κατσέλη αρκέστηκε να πει ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λάβει καθαρή θέση για το θέμα.

Οσον αφορά στις κλαδικές συμβάσεις που εκκρεμούν στο γραφείο της για υπογραφή (πρόκειται για 40 κλαδικές συμβάσεις) διευκρίνισε ότι αυτές θα υπογραφούν μετά την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα, στη θέση του παραιτηθέντος κ. Δασκαλάκη.

Υπέρ των θέσεων της υπουργού για την αναβάθμιση του ΑΣΕ τάχθηκαν ο κ. Κυριαζής εκ μέρους του ΣΕΒ, ο κ. Αγγελόπουλος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο κ. Σκορίνης της ΓΣΕΒΕΕ και ο κ. Κροκίδης της Γενικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Αναφερόμενος στις κλαδικές συμβάσεις ο κ. Νίκος Σκορίνης επισήμανε ότι το 75% των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ότι πρέπει να μην ανατραπεί ο υγιής ανταγωνισμός για να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Εκ μέρους της ΕΣΕΕ, ο κ. Κροκίδης τόνισε ότι η Ομοσπονδία δεν θα επιτρέψει την κατάργηση των κλαδικών μισθολογικών συμβάσεων και ότι σύντομα θα υπογράψει κλαδική συλλογική σύμβαση.

Τη σημασία της αναβάθμισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), ώστε, όπως είπε, να γίνεται κοινωνικός έλεγχος στη δραστηριότητα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις θέσεις της Συνομοσπονδίας για αυστηροποίηση των κυρώσεων όσον αφορά στη «μαύρη» εργασία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας είπε ότι αυτές περικλείονται από τις κλαδικές και ζήτησε από τους εργαζόμενους να αγνοήσουν τις παραινέσεις της τρόικας και να προχωρήσουν στην υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

«Η σύμβαση χρειάζεται δύο. Είναι προϊόν της ελεύθερης βούλησης δύο μερών. Δεν πάει να λέει ότι θέλει ο κάθε υπουργός, ο κάθε παράγοντας. Αν δεν θέλει η εργατική πλευρά να υπογράψει δεν υπογράφει», πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι αυτά που ενδιαφέρουν τη ΓΣΕΕ, δεν είναι αυτά που διαρρέει η τρόικα, αλλά οι θέσεις των εργοδοτών που υπάρχουν γραπτώς και οι οποίες λένε στην κυβέρνηση ότι δεν συμφωνούν να μην επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις.

Προτάσεις ΕΣΕΕ

Τη διατήρηση του δικαιώματος επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων από τον υπουργό με το σημερινό κριτήριο της κάλυψης του 51% του κλάδου, ζήτησε στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης.

Ειδικότερα, ως προς την αρμοδιότητα του ΑΣΕ, που απορρέει από το άρθρο 11 παρ. 2 του ν. 1876/1990, να γνωμοδοτεί προ της έκδοσης της Υπουργικής απόφασης για επέκταση και κήρυξη υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή του επαγγέλματος, υπό τις προϋποθέσεις ότι ήδη δεσμεύει εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος, η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι τόσο η διατύπωση όσο και η διατήρηση σε ισχύ του άρθρου, συμβάλλει στο υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά, η Συνομοσπονδία κατέθεσε τις εξής προτάσεις για την αναβάθμιση του Συμβουλίου:

- Αμεση ενεργοποίηση τόσο της Ολομέλειας όσο και των Τμημάτων, με ορισμένες υποχρεωτικές συνεδριάσεις ανά μήνα (π.χ. 1-2 τακτικές συνεδριάσεις τουλάχιστον τον μήνα και βεβαίως οπότε ανακύπτει θέμα).

- Ισχυροποίηση του γνωμοδοτικού ρόλου του ΑΣΕ και της εκπροσώπησης των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων. Προτείνεται η συμμετοχή στην Ολομέλεια τριών εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων, από τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ αντίστοιχα.

- Απαλλαγή του Συμβουλίου από γραφειοκρατικές διαδικασίες (π.χ. έγκριση υπερωριών).

- Υποχρεωτική γνωμοδότηση σε θέματα που αναφέρονται σε τροποποιήσεις - συμπληρώσεις του Νομοθετικού πλαισίου, η έλλειψη της οποίας θα πλήττει την εγκυρότητα του νομοθετήματος.

- Απάλειψη ανενεργών διατάξεων, όπως π.χ του Τμήματος Αμοιβής και Όρων για την νομιμότητα των ΣΣΕ, καθώς και για τις αποδοχές εργαζομένων που φοιτούν σε αναγνωρισμένες σχολές κ.λπ.

ΣΥΝ: Κατεδαφιστικές πολιτικές στα εργασιακά

«Η συμφωνία της κυβέρνησης και του ΣΕΒ για τη λεγόμενη αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας υπηρετεί ένα και μόνο στόχο: την ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας για τη μη επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις του αντίστοιχου του κλάδου καθώς και τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας», σχολιάζει ο ΣΥΝ.

Καλεί επίσης τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, ώστε να ακυρώσουν, όπως τονίζει, «τις νέες κατεδαφιστικές πολιτικές της κυβέρνησης, της τρόικας και του ΣΕΒ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ