Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 06:14

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, το γιέν υποτιμήθηκε και τα ομόλογα κινήθηκαν πτωτικά, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και τις οικονομικές εκθέσεις στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία, που τόνωσαν την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, το γιέν υποτιμήθηκε και τα ομόλογα κινήθηκαν πτωτικά, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και τις οικονομικές εκθέσεις στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία, που τόνωσαν την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,7% φθάνοντας στις 138,51 μονάδες στις 11:15 π.μ. στο Τόκιο. Το αργό πετρέλαιο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στη Νέα Υόρκη μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 0,9%. Το γιέν διολίσθησε έναντι και των 16 πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων τη στιγμή που το δολάριο της Ταϊβάν ισχυροποιήθηκε 0,3% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν αύξηση της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής, των ιαπωνικών μισθολογίων και των λιανικών πωλήσεων της Αυστραλίας, μετά τη χθεσινή έκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ που έδειξε ότι τα εισοδήματα στη χώρα αυξήθηκαν περισσότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Η Clarkson Plc ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Λιβύη δεν βρήκαν εμπόδια την εβδομάδα που πέρασε, ενώ η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να καλύψει το έλλειμμα των προμηθειών, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι οι υψηλότερες τιμές ενεργείας θα επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία.

Περισσότερες από τρεις μετοχές σημείωναν άνοδο σε κάθε μία που σημείωνε πτώση μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI της ασιατικής περιφέρειας, ο οποίος οδεύει να ολοκληρώσει τριήμερο ράλι σε ποσοστό 2,1%.

Το πετρέλαιο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 97 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 0,9%. Το μπρεντ αναρριχήθηκε 0,2% φθάνοντας στα 112,07 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο, όπου τα συμβόλαια υποχώρησαν χθες για πρώτη φορά σε έξι ημέρες.

Χθες, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Saudi Arabian Oil Co. Κάλιντ Αλ-Φαλίχ είπε, ότι, το βασίλειο είναι έτοιμο να καλύψει το έλλειμμα μετά την εξέγερση στη Λιβύη. Την εβδομάδα που πέρασε, η International Energy Agency (ΙΕΑ) είπε ότι θα διαθέσει έκτακτα αποθέματα, εάν χρειαστεί.

Τα συμβόλαια του μπρεντ αναρριχήθηκαν έως τα 119,79 δολ. το βαρέλι την εβδομάδα που πέρασε καθώς κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις στη Λιβύη και οι αντιδράσεις που ήδη εκτόπισαν τους ηγέτες στην Τυνησία και την Αίγυπτο και επεκτάθηκαν στο Ομάν. Χθες η αντιπολίτευση στη Λιβύη κέρδισε την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε., που υποσχέθηκαν ανθρωπιστική βοήθεια και ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη χώρα, καθώς ο ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι στέλνει δυνάμεις για να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αιγύπτου ανεστάλησαν από σήμερα έως τις 6 Μαρτίου, όπως μετέδωσε η δορυφορική τηλεόραση, επικαλούμενη τον επικεφαλής της Αιγυπτιακής Οικονομικής Εποπτικής Αρχής, Ασάρεφ ελ-Σαρκουάουϊ. Ο δείκτης Bloomberg GCC 200 Index έχει υποχωρήσει 9,8% από την παύση των διαπραγματεύσεων του αιγυπτιακού χρηματιστηρίου στις 27 Ιανουαρίου.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,7%. Στην Αυστραλία, άνοδο 0,1%, σημείωνε ο S&P/ASX 200 Index, πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για τα επιτόκια. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στη Νότια Κορέα.

Χθες στη Νέα Υόρκη ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,6% μετά τις εκθέσεις που έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση των προσωπικών εισοδημάτων από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών και άνοδο του δείκτη επιχειρηματικών συνθηκών στις ΗΠΑ, στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των 22 ετών.

Στην Κίνα, ο Purchasing Managers’ Index υποχώρησε στο 52,2 από 52,9 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της China Federation of Logistics and Purchasing στην ιστοσελίδα της.

Το γιέν υποτιμήθηκε στα 113,13 έναντι του ευρώ από 112,91 που ήταν χθες στη νέα Υόρκη και υποχώρησε στα 81,94 ανά δολάριο από 81,78. Το δολάριο της Ταϊβάν ισχυροποιήθηκε στα 28,662 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, οδεύοντας να σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο σε ένα μήνα. Ο Bloomberg-JPMorgan Asia Dollar Index, ο οποίος δείχνει την αξία των 10 πιο δραστήριων νομισμάτων του κόσμου, εκτός του γιέν, ισχυροποιήθηκε στο 116,27 από το 116,23, οδεύοντας προς τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον της εβδομάδας.

Η απόδοση των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε μία μονάδα βάσης φθάνοντας στο 1,265%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Φεβρουαρίου.