Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 06:46

Υποχωρεί το αργό

Στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας διαπραγματεύθηκε στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο μετά την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να καλύψει τις χαμένες προμήθειες εξ αιτίας της εξέγερσης στη Λιβύη, όπου ο μεγαλύτερος ναυλομεσίτης του κόσμου είπε ότι ακόμη εξάγει αργό.

Στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας διαπραγματεύθηκε στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο μετά την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να καλύψει τις χαμένες προμήθειες εξ αιτίας της εξέγερσης στη Λιβύη, όπου ο μεγαλύτερος ναυλομεσίτης του κόσμου είπε ότι ακόμη εξάγει αργό.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν έως 0,6% νωρίτερα σήμερα μετά τη δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Saudi Arabian Oil Co., Κάλιντ Αλ-Φαλίχ, ότι το βασίλειο είναι έτοιμο να καλύψει το έλλειμμα. Την εβδομάδα που πέρασε η International Energy Agency (ΙΕΑ) είπε ότι θα αποδεσμεύσει έκτακτα αποθέματα εάν χρειαστεί, ενώ η Clarkson Plc ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Λιβύη δεν βρήκαν εμπόδια την εβδομάδα που πέρασε.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 97,07 δολ. το βαρέλι, 10 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 2 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν 91 σεντς φθάνοντας στα 96,97 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Φεβρουαρίου. Τον περασμένο μήνα οι τιμές του σημείωσαν άνοδο 5,2% και βρίσκονται 23% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου αναρριχήθηκε 37 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 112,17 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 0,3% χθες, θέτοντας τέλος στη μηνιαία του άνοδο σε ποσοστό 11%.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Φεβρουάριο μετά την υποχώρηση της λιβυκής παραγωγής στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, φθάνοντας στο 1,385 εκατ., σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Αυτά ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου της χώρας από τον Ιανουάριο του 2003.

Η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε 285.000 βαρέλια ή ποσοστό 1%, φθάνοντας κατά μέσον όρο τα 29,11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ πετρελαϊκών εταιρειών, παραγωγών και οικονομικών αναλυτών.

Σε έκθεσή της στις 23 Φεβρουαρίου η Barclays Capital ανέφερε ότι η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης μειώθηκε έως 1 εκατ. βαρέλια. Το 2009 η χώρα παρήγαγε 1,65 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή περίπου το 2% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία από την BP Plc.

Οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην αντιπολίτευση της Λιβύης και υποσχέθηκαν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ σχεδιάζουν και ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη χώρα, καθώς ο ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε ότι: «ο λαός μου με αγαπάει».

Οι εξεγέρσεις από το Μαρόκο έως το Μπαχρέϊν έχουν ήδη εκτοπίσει τους ηγέτες της Τυνησίας και της Αιγύπτου και διαδηλώσεις έγιναν από την Υεμένη έως τα νότια της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

Στο Ομάν, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής της Μέσης Ανατολής, εκτός ΟΠΕΚ, δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κυβερνητικούς και νοσοκομειακούς αξιωματούχους. Το Ομάν άντλησε 885.600 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Oman News Agency.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του δισεκατομμυριούχου επενδυτή στον κλάδο της ενέργειας, Τ. Boone Pickens, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να κυμανθούν από 120 έως και 150 δολ. το βαρέλι.