Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 07:38

Πρόβλεψη για άνοδο του χρυσού

Ανοδικά ενδέχεται να κινηθεί ο χρυσός διευρύνοντας τις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις του από τον Απρίλιο, καθώς οι βίαιες συγκρούσεις στη Λιβύη και σε άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή τονώνει τη ζήτηση των επενδυτών για τα πολύτιμα μέταλλα προκειμένου να εξασφαλίσουν την αξία.

Ανοδικά ενδέχεται να κινηθεί ο χρυσός διευρύνοντας τις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις του από τον Απρίλιο, καθώς οι βίαιες συγκρούσεις στη Λιβύη και σε άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή τονώνει τη ζήτηση των επενδυτών για τα πολύτιμα μέταλλα προκειμένου να εξασφαλίσουν την αξία.

Οι ράβδοι χρυσού για άμεση παράδοση σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.412,57 δολ. η ουγγιά στις 12:05 μ.μ. στη Σιγκαπούρη μετά την άνοδό του σε ποσοστό 5,7% τον περασμένο μήνα. Το πολύτιμο μέταλλο για παράδοση Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 1.412 δολ. η ουγγιά έναντι των 1.409,90 δολ. η ουγγιά όπου έκλεισε χθες.

Η αντιπολίτευση στη Λιβύη κέρδισε την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε., που υποσχέθηκαν ανθρωπιστική βοήθεια και ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη χώρα, καθώς ο ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να καταλάβουν τη Λιβύη.

Οι ναυτικές και οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ ανασυντάχθηκαν στη Μεσόγειο και χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε στη Λιβύη εμπάργκο καθώς και άλλες κυρώσεις.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση έκανε ράλι 30% πέρυσι, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και τα 1.431,25 δολ. η ουγγιά τον Δεκέμβριο καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τον πλούτο τους έναντι της υποτίμησης των νομισμάτων και της αύξησης του πληθωρισμού.

Ο χρυσός ενδέχεται να κυμανθεί 8% υψηλότερα το 2011 σε σύγκριση με το 2010 στα 1.320 δολ. η ουγγιά επειδή η ζήτηση οδηγείται από τους κινδύνους που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη και την σταθερότητα, σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική έκθεση στην Αυστραλία.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενδέχεται να κινηθεί ανοδικά φέτος πριν υποχωρήσει, σε πραγματικό επίπεδα, και να κυμανθεί σε περίπου 975 δολ. η ουγγιά το 2013, και μετά να αυξηθεί έως το 2016 στα 1.064 δολ. η ουγγιά, σύμφωνα με το Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics and Sciences.

Η ελκυστικότητα του μετάλλου ενδέχεται να περιοριστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2012 εάν βελτιωθεί η οικονομία των ΗΠΑ και αυξηθεί η πιθανότητα πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την έκθεση.

Παλλάδιο, πλατίνα

Το παλλάδιο, το οποίο υποχώρησε με τα βιομηχανικά μέταλλα μετά τις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή, ενδέχεται να ανακάμψει σύμφωνα με τις προβλέψεις. Το μέταλλο για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας σήμερα στα 800,63 δολ. η ουγγιά, 7,3% χαμηλότερα από τα υψηλότερα δεκαετίας στα 862,25 δολ. η ουγγιά, στα οποία αναρριχήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου. Η πλατίνα για άμεση παράδοση σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.810,50 δολ. η ουγγιά.

Πέρυσι το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 84% υπερβαίνοντας την άνοδο 17% της πλατίνας, καθώς οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αύξησαν τη ζήτηση του μετάλλου που χρησιμοποιείται σε συσκευές ελέγχου καυσαερίων των αυτοκινήτων.

Το ασήμι, μετρητοίς, το οποίο αναρριχήθηκε στα 34,3187 δολ. η ουγγιά στις 22 Φεβρουαρίου και στα υψηλότερα επίπεδα από το 1980, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 33,8950 δολ. η ουγγιά.