Τα τρία σενάρια προβολής και εξέλιξης του μισθολογικού κόστους, που δημοσιοποίησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, οδηγούν σε νέες μισθολογικές απώλειες, εκμηδενισμό των προσλήψεων, απολύσεις συμβασιούχων και τελικά σε «διάλυση» των Δημοσίων Υπηρεσιών, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών, σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.
Τα τρία σενάρια προβολής και εξέλιξης του μισθολογικού κόστους, που δημοσιοποίησαν χθες τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, οδηγούν σε νέες μισθολογικές απώλειες, εκμηδενισμό των προσλήψεων, απολύσεις συμβασιούχων και τελικά σε «διάλυση» των Δημοσίων Υπηρεσιών, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, διαμηνύοντας ότι το νέο Μισθολόγιο «δεν μπορεί να οδηγεί σε "νομιμοποίηση" των ήδη υφιστάμενων περικοπών στο Δημόσιο και σε νέες μειώσεις των ήδη χαμηλών αποδοχών». Σημειώνει ακόμη πως η «Μελέτη για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο», η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τα υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών τη δικαιώνει απόλυτα καθώς καταρρίπτει τον επί δεκαετίες συντηρούμενο «μύθο» περί υψηλής συνολικής μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο Τομέα και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βασικό ζητούμενο παραμένει «η καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση δημοσίων πόρων - πέραν της μισθολογικής δαπάνης».
Η ΑΔΕΔΥ υπενθυμίζει ότι «παρά τη σκόπιμη συντήρηση σεναρίων περί "παχυλών μισθών", το μηνιαίο εισόδημα του 80% των μισθωτών του Δημοσίου Τομέα βρίσκεται ανάμεσα στα 1.000 - 1.500 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων διαρκώς μειώνεται εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών ειδών ευρείας κατανάλωσης, των αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας, των τιμών του ρεύματος, των εισιτηρίων κ.ο.κ».
Καταλήγοντας επαναλαμβάνει ότι «αναγκαία και ικανή συνθήκη διεξαγωγής διαλόγου και διαπραγματεύσεων για ένα νέο Μισθολόγιο, είναι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού».