Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 07:25

Kοντά σε επίπεδα ρεκόρ ο χρυσός

Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ διαπραγματεύθηκε ο χρυσός εν μέσω ανησυχιών ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και θα περιορίσει την παγκόσμια ανάκαμψη που τόνωσε τη ζήτηση του μετάλλου ως εξασφάλιση της αξίας.

Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ διαπραγματεύθηκε ο χρυσός εν μέσω ανησυχιών ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και θα περιορίσει την παγκόσμια ανάκαμψη που τόνωσε τη ζήτηση του μετάλλου ως εξασφάλιση της αξίας.

Οι ράβδοι χρυσού για άμεση παράδοση υποχώρησαν έως 0,2% πριν διαπραγματευθούν στα 1.433,75 δολ. η ουγγιά στις 12:10 μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Το μέταλλο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών χθες φθάνοντας στα 1.440,32 δολ. η ουγγιά. Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Απριλίου υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 1.434,30 δολάρια.

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το πετρέλαιο πλησιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα 29 μηνών μετά την επίθεση των πιστών στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεων εναντίον επαναστατών στην ανατολική ακτή της χώρας όπου διϋλίζεται και εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πετρελαίου. Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί ο οποίος προέβλεψε την πιστωτική κρίση, είπε, ότι μια κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 140 και τα 150 δολ. το βαρέλι.

Στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή η εξέγερση ξεκίνησε στην Τυνησία τον Ιανουάριο και επεκτάθηκε στην Αίγυπτο, το Μπαχρέϊν, το Ιράν και την Υεμένη. Οι κυβερνήσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, κατόχου των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου του κόσμου, ανακοίνωσαν αύξηση των κοινωνικών δαπανών, όπως επιδοτήσεις τροφίμων και ενέργειας και σχέδια δημιουργίας θέσεων εργασίας, προκειμένου να καταστείλουν τις διαδηλώσεις.

Οι τιμές του παλλαδίου και της πλατίνας, μέταλλα που χρησιμοποιούνται στις συσκευές ελέγχου καυσαερίων των αυτοκινήτων, ενδέχεται να σημειώσουν άνοδο, αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων αυτοκίνητων, σχολίασε η Barclays Capital. Τα πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν άνοδο μετά την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τις θετικές πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το σχόλιο.

Οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων στις ΗΠΑ βλέπουν βελτίωση της ζήτησης. Την 1η Μαρτίου η General Motors είπε ότι οι πωλήσεις των τεσσάρων κύριων μοντέλων της αυξήθηκαν 49% τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, καθώς οι εκπτώσεις και οι νέοι τρόποι χρηματοδότησης προσήλκυσαν αγοραστές.

Το ασήμι τοις μετρητοίς σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 34,69 δολ. η ουγγιά μετά τη χθεσινή του αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα 31 ετών και στα 34,985 δολ. η ουγγιά. Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,2% φθάνοντας στα 821,25 δολ. η ουγγιά και η πλατίνα για άμεση παράδοση σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση 0,1% φθάνοντας στα 1.850,50 δολ. η ουγγιά.