Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Αυγούστου 2002 00:01

Περιμένοντας την απόφαση της Fed

ΠΙΕΣΕΙΣ δέχθηκαν χθες οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα επιλέξει σήμερα να τηρήσει στάση αναμονής, ενώ η αίτηση της US Airways, να τεθεί υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, παρέσυρε προς τα κάτω τον ευρύτερο κλάδο του τομέα αερομεταφορών.

«Η αγορά πόνταρε σε μελλοντική μείωση των αμερικανικών επιτοκίων... Αν η Fed διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, η Wall Street θα απογοητευθεί», διευκρινίζει ο Γουέστον Μπουν της Legg Mason Wood Walker. Από την άλλη, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται σήμερα να αναλάβει δράση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπους, σε χθεσινή της ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πορεία σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας ως ενθαρρυντικές τις πρόσφατες οικονομικές ενδείξεις. «Οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγικότητας είναι ενθαρρυντικοί, οι μισθοί ενισχύονται, οι πληθωριστικές πιέσεις δεν απειλούν την οικονομία», τόνισε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 56,56 μονάδες, ποσοστό 0,65%, κλείνοντας στις 8.688,89 μονάδες. Με άνοδο 0,72 μονάδων, ποσοστό 0,06% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.306,84 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη που συγκέντρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Vivendi Universal, στον απόηχο των ανησυχιών των συναλλασσομένων, ότι στα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου του γαλλικού ομίλου ενδεχομένως να περιλαμβάνονται επιβαρύνσεις, ύψους πέντε δισ. ευρώ (4,85 δισ. δολάρια), εξαιτίας της συρρίκνωσης της αξίας του ενεργητικού της. Οι επιβαρύνσεις θα οδηγήσουν τη Vivendi στην ανακοίνωση αρνητικών αποτελεσμάτων στο δεύτερο τρίμηνο.

Από την άλλη, και οι Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη σημερινή απόφαση της Fed. «Τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν απογοητευτικά και περιόρισαν τις προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας», επισημαίνει ο Ρότζερ Νάιτινγκεϊλ της ελβετικής τράπεζας Sarasin.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2002, στο 2,5%.

Ελάχιστοι είναι όμως οι αναλυτές που αναμένουν σήμερα την άσκηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχωρούσε σε ποσοστό 2,3%, ενώ ανάλογη αρνητική εικόνα παρουσίαζε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Euro Stoxx 50, υποχωρώντας κατά 2,8%. Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας του.

Απώλειες όμως κατέγραφαν και οι μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με το δείκτη CAC του Παρισιού να υποχωρεί κατά 2,42%, παρασύροντας προς τα κάτω και τα χρηματιστήρια Λονδίνου και Φραγκφούρτης.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ