Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 11:12

Υπό το φόβο του πληθωρισμού η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Αυστηρότερη αναμένεται να είναι σήμερα η ρητορική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά του πληθωρισμού, ο οποίος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον επίσημο στόχο της. Δεν βλέπουν πάντως αύξηση των επιτοκίων οι οικονομολόγοι.

Αυστηρότερη αναμένεται να είναι σήμερα η ρητορική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά του πληθωρισμού, ο οποίος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον επίσημο στόχο της.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ καλείται να παρουσιάσει τη στρατηγική της τράπεζας για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, που έχει ενισχυθεί σημαντικά λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου, απειλώντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προχθές ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ίσως τελικά διαμορφωθεί φέτος κατά μέσο όρο στο 2,2% συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψή της για 1,8%.

Το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού εκτινάχθηκε στο 2,4% το Φεβρουάριο και ήδη αξιωματούχοι της ΕΚΤ, περιλαμβανομένου του Γιούργκεν Σταρκ, έχουν σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμοι για αύξηση του κόστους δανεισμού στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές στις 17 χώρες μέλη του ευρώ ενισχύθηκαν 1,5% σε μηνιαία βάση και 6,1% σε ετήσια βάση, μετά την αύξηση 5,3% του Δεκεμβρίου.

Η άνοδος, η οποία μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές καταναλωτή, εκτός και εάν απορροφηθεί από τους μεσάζοντες και τους ομίλους λιανικής, πυροδοτήθηκε κυρίως από τη μηνιαία αύξηση 3,2% του ενεργειακού κόστους, το οποίο όμως σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 12,5%. Μόνο το μήνα Ιανουάριο, οι τιμές ενέργειας γνώρισαν εκρηκτική αύξηση, 13%, από την αντίστοιχη περίοδο του 2010 γι΄αυτό και εάν εξαιρεθεί ο τομέας ενέργειας και κατασκευών, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 3,9% σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά πάντως στα επιτόκια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το βασικό επιτόκιό της από το ναδίρ του 1% έως το τέταρτο τρίμηνο του 2011.