Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Αυγούστου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πτωτικά κινείται ο δείκτης Topix στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι τα έσοδα των εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp., ενδέχεται να συρρικνωθούν εξ αιτίας της απότομης πτώσης του δολαρίου των ΗΠΑ, έναντι του γιέν αυτόν τον μήνα.

«Η ισχυροποίηση του γιέν είναι επίπονη για τους εξαγωγείς», λέει χαρακτηριστικά ο Sadaji Shibata, ο οποίος διαχειρίζεται με την Daiwa Asset Management Co. κεφάλαια ύψους 60 δισ. δολ.

Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,1% φθάνοντας στις 958,64 μονάδες στις 11 π.μ. τοπική ώρα. Ελαφρά άνοδο 0,1% σημείωνε ο δείκτης Nikkei, φθάνοντας στις 9.760 μονάδες.

Οι δείκτες ταλαντευόντουσαν μεταξύ κερδών και απωλειών ενώ συναλλαγές γινόντουσαν για αγορά και πώληση των μετοχών που ήδη κατείχαν επενδυτές, καθώς πολλοί από αυτούς λείπουν σε καλοκαιρινές διακοπές, επεσήμαναν μερικοί χρηματιστές.

Στις άλλες ασιατικές αγορές, ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας κέρδιζε ποσοστό 1,1%. Την άνοδο οδηγούσε η μετοχή της Samsung Electronics Co. Στο Χρηματιστήριο του Χογκ Κογκ, ο δείκτης Hang Seng 50 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης ήταν σχεδόν αμετάβλητος με ελαφρά άνοδο 0,28%, φθάνοτας στις 9.987,31 μονάδες. Στη Σιγκαπούρη ο Straits Times κινείτο ανοδικά, λόγω της αισιοδοξίας για τα αποτελέσματα των εταιρειών, τα οποία αναμένεται να είναι υψηλότερα μετά την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Κέρδη σημείωναν οι μετοχές της United Overseas Bank Ltd. και της Singapore Telecommunications Ltd.

Απώλειες σημείωνε ο δείκτης TWSE στην Ταϊβάν, όπως και οι δείκτες στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, ενώ ανοδικά κινούντο οι δείκτες στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Κίνα.

Ο όγκος των συναλλαγών στην Ιαπωνία αναμένεται να είναι χαμηλότερος από τον μέσον όρο, αφού τόσο χρηματιστές όσο και επενδυτές λείπουν σε διακοπές. Περίπου 500 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια χθες και ήταν ο χαμηλότερος όγκος συναλλαγών από τις 4 Ιανουαρίου του 2002.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών καθώς και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ημιαγωγών σημείωναν απώλειες. Η μετοχή της Toyota έχανε ποσοστό 1,6% φθάνοντας στα 3.100 γιέν, ενώ της Canon Inc., της οποίας το 70% των εσόδων προέρχεται από τις πωλήσεις εκτός χώρας, σημείωνε απώλειες 1,6%, φθάνοντας στα 4.190 γιέν. Απώλειες 0,2% εμφάνιζε η μετοχή της Sony Corp., φθάνοντας στα 5.120 γιέν. Η κατασκευάστρια του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Playstation 2 ανακοίνωσε ότι ένα γιέν επιπλέον έναντι του δολαρίου, μειώνει σε ετήσια βάση τα λειτουργικά της έσοδα από έξι έως οκτώ δισ. γιέν.

Χθες το δολάριο σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες - από τις 8 Ιουλίου - αφού έντονη ήταν η εικοτολογία ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank θα μειώσει σήεμρα τα επιτόκια με στόχο την αναζωογόνηση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Το δολάριο αντιστοιχούσε με 118,83 γιέν, έναντι 120,16 γιέν που ήταν στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, αργά την περασμένη Παρασκευή.