Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 06:00

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Ανοδικά για τέταρτη ημέρα κινήθηκαν αυτήν την εβδομάδα οι ασιατικές μετοχές, μετά την μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες.

Ανοδικά για τέταρτη ημέρα κινήθηκαν αυτήν την εβδομάδα οι ασιατικές μετοχές, μετά την μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, αναρριχήθηκαν 1,9% στο Τόκιο καθώς το δολάριο ανατιμήθηκε έναντι του γιέν, τονώνοντας την προοπτική για τα κέρδη των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών. Ανοδο 3,2% σημείωσαν οι μετοχές της Canon Inc. της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής φωτογραφικών μηχανών στον κόσμο. Στο Σύδνεϋ, οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., αναρριχήθηκαν 1,4% μετά τη χθεσινή άνοδο του χαλκού στο Λονδίνο, στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 4,7% σημείωσαν οι μετοχές της Newcrest Mining Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χρυσού της Αυστραλίας, αμέσως μετά τον διπλασιασμό της εκτίμησής της, για το ύψος των αποθεμάτων χρυσού στην Παπούα Νέα Γουϊνέα.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 1,2% φθάνοντας στις 139,55 μονάδες στις 12:22 μ.μ. στο Τόκιο. Αυτήν την εβδομάδα ο περιφερειακός δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 2% και οδεύει να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης σημείωσε απώλειες 2,1% εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1,6%. Στη Νότια Κορέα ο Kospi ισχυροποιήθηκε 1% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index κέρδισε 1,1%.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 1,7%, τη μεγαλύτερη σε τρεις μήνες, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, ότι οι αιτήσεις για ένταξη στο ταμείο ανεργίας μειώθηκαν κατά 20.000 φθάνοντας στις 368.000 αιτήσεις, την εβδομάδα που έληξε στις 26 Φεβρουαρίου.

Αλλη έκθεση έδειξε ότι ο δείκτης Institute for Supply Management αναρριχήθηκε στο 59,7, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2005.

Το γιέν υποτιμήθηκε στα 115,17 έναντι του ευρώ από 113,58 που ήταν κατά το χθεσινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Νοεμβρίου, μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι, ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, με στόχο να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Εναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 82,52, επίπεδα στα οποία είχε να διαμορφωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου, από 81,88. Το αδύναμο γιέν τονώνει την αξία των εσόδων των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό, όταν αυτά μετατρέπονται σε γιέν.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου υποχώρησε 0,3% κλείνοντας στα 101,91 δολ. το βαρέλι χθες στη Νέα Υόρκη, μετά την πρόταση της Βενεζουέλας για ειρηνική εκτόνωση της κρίσης στη Λιβύη, την τρίτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής, και καθώς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press μετέδωσε, ότι, λιποτάκτες του λιβυκού στρατού, φυλάσσουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Μπρέγκας στον Κόλπο της Σίδρας, το οποίο κατέχουν οι επαναστάτες.

Φέτος, έως και χθες, ο MSCI Asia Pacific Index έχει σημειώσει άνοδο 0,1%, έναντι ανόδου 5,8% του S&P 500 και 2,8% του Stoxx Europe 600 Index.