Υπέρ της μείωσης του επιτοκίου για τα δάνεια που λαμβάνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία καθώς και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους τάσσεται ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
Υπέρ της μείωσης του επιτοκίου για τα δάνεια που λαμβάνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία καθώς και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους τάσσεται ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, το πιο πιεστικό θέμα για την Ελλάδα και την Ιρλανδία είναι η βιωσιμότητα του χρέους τους και γι' αυτό τίθεται θέμα μείωσης του επιτοκίου για τα δάνεια που λαμβάνουν από το ταμείο διάσωσης.
«Το θέμα τώρα αλλά και για το μέλλον είναι η βιωσιμότητα του χρέους και για αυτό πιστεύω ότι τίθεται θέμα μείωσης των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα και η Ιρλανδία», δήλωσε χθες ο Ρεν σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.
«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε επίσης τις λήξεις των δανείων ώστε να πάμε μετά το 2014 και 2015 και να συμβάλει και αυτό στη βιωσιμότητα του χρέους», πρόσθεσε.
Επαναδιαπραγμάτευση όρων δανεισμού ζητεί η Ιρλανδία
Η νέα κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να επιμείνει στους δημοσιονομικούς στόχους, που προβλέπονται στη δανειοδοτική συμφωνία της χώρας με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Επέμεινε, ωστόσο, στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του δανείου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέου νομοθετικού πλαισίου, που θα επιτρέπει την αναδιάρθρωση ομολόγων υψηλής προτεραιότητας (senior bonds) των τραπεζών. Στόχος, όπως επεσήμανε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Έντα Κένι, είναι να αποτραπεί η εκτίναξη του δημόσιου χρέους σε «μη διαχειρίσιμα» επίπεδα.
Ο κ. Κένι έχει δεσμευθεί να διαπραγματευθεί τη μείωση του επιτοκίου, που σήμερα είναι στο 5,8% για τα δάνεια που λαμβάνει η χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα αποκλίνει από το στόχο για συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από περίπου 12% του ΑΕΠ σήμερα σε κάτω από το 3% έως το 2015.
Στελέχη τόσο του κεντροδεξιού κόμματος του Κένι, Fine Gael, όσο και του κεντροαριστερού Eργατικού Κόμματος, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι το επιτόκιο σε αυτά τα επίπεδα έχει «τιμωρητικό χαρακτήρα» και θα πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.