Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 06:42

Υποχωρεί το αργό

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το πετρέλαιο καθώς οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ σκέφτονται να συζητήσουν το θέμα αύξησης της παραγωγής, αφού οι μάχες στη Λιβύη επηρεάζουν αρνητικά τις προμήθειες.

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το πετρέλαιο καθώς οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ σκέφτονται να συζητήσουν το θέμα αύξησης της παραγωγής, αφού οι μάχες στη Λιβύη επηρεάζουν αρνητικά τις προμήθειες.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν έως 0,6% μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου του Κουβέϊτ ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ σκέφτονται να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη για να αποφασίσουν εάν χρειάζεται αύξηση της παραγωγής, καθώς οι Λίβυοι εξεγερθέντες ετοιμάζουν επιθέσεις για να ανακτήσουν πόλη που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με το American Petroleum Institute (API).

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου υποχώρησε έως 66 σεντς φθάνοντας στα 104,36 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), και διαπραγματεύθηκε στα 104,42 δολ. στη 1:07 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν 42 σεντς από το προηγούμενο κλείσιμο στα 105,44 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2008. Φέτος οι τιμές βρίσκονται 28% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν 3,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε φθάνοντας στα 348,5 εκατ., σύμφωνα με την κλαδική έκθεση του API. Το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας θα ανακοινώσει σήμερα τα εν λόγω στοιχεία.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου υποχώρησε 57 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 112,49 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.

Χθες, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέϊτ, Αχμαντ αλ-Αμπντουλά αλ-Σαμπάχ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα Ελ Μπάντρι, επικοινωνεί με τα μέλη του Οργανισμού για να διαπιστώσει εάν πρέπει να συγκληθεί σύσκεψη με θέμα την αύξηση των ορίων παραγωγής πετρελαίου.

Η βία στη Λιβύη, την τρίτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής αργού πετρελαίου της Αφρικής, μείωσε την παραγωγή έως 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την International Energy Agency. Η χώρα άντλησε 1,39 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον Φεβρουάριο, από 1,59 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.