Την παραίτησή του από τη θέση του γ.γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών υπέβαλε ο Δ. Γεωργακόπουλος. «Δεν αξιοποιήθηκα όπως έπρεπε», τονίζει στην επιστολή της παραίτησής του.
Την παραίτησή του από τη θέση του γ.γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών υπέβαλε ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στην επιστολή της παραίτησής του, ο κ. Γεωργακόπουλος επισημαίνει ότι δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε και ότι η παραμονή του στο υπουργείο δεν εξυπηρετεί τους λόγους για τους οποίους ανέλαβε τη θέση. Εκφράζει επίσης την άποψη ότι η προσφορά του δεν ελήφθη υπόψη.
Πηγές προσκείμενες στον υπουργό οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέφεραν ότι η υποβολή παραίτησης από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών ζητήθηκε απο τον κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η υποβολή παραίτησης ζητήθηκε επειδή η απόδοση του κ. Γεωργακόπουλου κρίθηκε μη ικανοποιητική. Αναφορικά με τις αιτιάσεις του κ. Γεωργακόπουλου οτι δεν του είχαν δοθεί ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι κύκλοι αυτοί σημείωσαν οτι οι αρμοδιότητες του ήταν αυτές που ανέκαθεν είχε ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών δηλαδή του υπεύθυνου για τις εφορίες και τα τελωνεία.
Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε στο Reuters ότι ο κ. Γεωργακόπουλος εγκατέλειψε την θέση του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Όπως σημειώνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο η παραίτηση ήρθε δύο ημέρες μετά την έντονη κριτική του οίκου Moody's για την απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της κυβέρνησης.
Κύκλοι του περιβάλλοντος του μέχρι πρότινος γ.γ. αναφέρουν ότι παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις που είχε υποβάλει για την βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού αυτές δεν είχαν ληφθεί υπ' όψιν. Οπως αναφέρουν ακόμη, μόλις στις 8 Φεβρουαρίου δόθηκαν στον κ. Γεωργακόπουλο ορισμένες αρμοδιότητες όσον αφορά το γενικότερο εισπρακτικό μηχανισμό οι οποίες ωστόσο χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πηγές ως τυπικού χαρακτήρα.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έκθεση της Moody's για την ελληνική οικονομία η χώρα μας «συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στη συγκέντρωση των εσόδων».
Με βάση τα πρώτα προσωρινά στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 8,3 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 8,8 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, μόνο τον Ιανουάριο, οι απώλειες, σε σχέση με το μηνιαίο στόχο που είχε τεθεί, ήταν της τάξης των 270 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον ετήσιο στόχο προσέγγιζαν το 1 δισ. ευρώ.
Όπως έγραφε χθες η «Ναυτεμπορική», το «ναυάγιο» των εσόδων προέρχεται από όλες σχεδόν τις «πηγές», τόσο του ΦΠΑ όσο των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, αλλά και του φόρου εισοδήματος, ενώ ανησυχία ήδη υπάρχει και για την πορεία των ρυθμίσεων της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, αλλά και των ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς αρκετοί υπόχρεοι, που είχαν υπαχθεί, φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται, καθώς δεν καταβάλλουν τις δόσεις, κυρίως όμως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν την αγορά.
Από την άλλη πλευρά, απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα στη συλλογή των φόρων από τις επονομαζόμενες «μεγάλες» ΔΟΥ, ουσιαστικά από αυτές που έχουν τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων ή υποθέσεων με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.
«Μήπως είναι η παντελής αποτυχία στα έσοδα του κράτους που οδήγησε στην παραίτηση το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλο;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.
Για δυσαναπλήρωτο κενό στο υπουργείο Οικονομικών μετά την απεμπλοκή του κ. Δ. Γεωργακόπουλου έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ με ανακοίνωσή του. «(Ο κ. Γεωργακόπουλος) έφυγε ο έμπειρος και γνώστης. Σε λίγο θα ακολουθήσουν και οι ανώτεροι, κατώτεροί του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.