Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 14:49

Ψηφιακή σύγκλιση: Διάθεση 1 δισ. ευρώ στην αγορά έως το 2013

Τη διάθεση στην αγορά 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 για την ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ανακοίνωσε ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας το σχεδιασμό του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ψηφιακή σύγκλιση.

Τη διάθεση στην αγορά 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 για την ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ανακοίνωσε ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας το σχεδιασμό του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ψηφιακή σύγκλιση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, μέσω των συγκεκριμένων δράσεων προβλέπεται μόνο για φέτος η δημιουργία 19.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2013 να υπάρχει κάλυψη όλου του πληθυσμού με ευρυζωνική πρόσβαση.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε βασικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας τη νέα ψηφιακή στρατηγική, ατμομηχανή της οποίας, όπως είπε, είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Υπογράμμισε ακόμη την ταχεία ανάπτυξη που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι πάνω από 26.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας.

«Η Ψηφιακή Σύγκλιση μετατρέπεται από απλό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, σε βασικό εργαλείο ανάπτυξης, αφού υποστηρίζει πλέον σημαντικές προτεραιότητες του αναπτυξιακού σχεδίου», τόνισε, επισημαίνοντας ότι πλέον προκηρύσσονται στοχευμένες προσκλήσεις ανά τομέα πολιτικής, ενώ τα έργα εντάσσονται σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό και έχουν εξορθολογισμένους προϋπολογισμούς.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά την κατανομή των πόρων μέχρι το 2013, ο υπουργός διευκρίνισε ότι 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν για υποδομές, 400 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα και άλλα 300 εκατ. για την επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, εντός του 2011 επιδιώκεται αύξηση απορρόφησης κατά 250 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα, και επιπλέον διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ στην αγορά από προγράμματα του JEREMIE.

Οσον αφορά στις Υποδομές Τεχνολογιών Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αξιοποιούνται οι εγκατεστημένες υποδομές των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών (MAN) σε 72 πόλεις της περιφέρειας προκειμένου να καταστεί η περιφέρεια πιο ελκυστική αναφορικά με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Στόχος είναι μέσα από νέες επενδύσεις περίπου 100 εκατ. ευρώ, τα επόμενα τρία χρόνια να επιτευχθεί η αξιοποίηση και ανάπτυξη των υποδομών των MAN στις πόλεις αυτές, αλλά και να συμβαδίσει η χώρα μας με την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε μέχρι το 2013 να υπάρχει κάλυψη όλου του πληθυσμού με ευρυζωνική πρόσβαση.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, στην αγορά ήδη τρέχουν προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ύψους 550 εκατ. ευρώ. «Θέλουμε να απευθύνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά. Το υπουργείο συνεχίζει κανονικά τη ροή αξιολόγησης και αποπληρωμής των επενδυτικών σχεδίων του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου 3299/2004. Για το 2010 εγκρίναμε σχεδόν ένα δις ευρώ, από εθνικούς πόρους και συγχρηματοδοτούμενα έργα», πρόσθεσε.

Περίπου ένα δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εγκριθεί από το υπουργείο και για το 2011, παρά τη δύσκολη συγκυρία και τη στενότητα πόρων που υπάρχει, όπως σημείωσε ο υπουργός, ενώ μέσα στους επομένους δύο μήνες θα εκταμιευτούν 400 εκατ. ευρώ για 211 επενδυτικά σχέδια, που θα δημιουργήσουν 1.206 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε, ποσό 142,5 εκατομμυρίων ευρώ για τον Φεβρουάριο του 2011 για 120 επενδυτικά σχέδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ