Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 16:06

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητούν οι Ευρωπαίοι

Επιτάχυνση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και πρόσθετες δεσμεύσεις για το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ αναμένεται να ζητήσουν σήμερα από την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Επιτάχυνση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσουν από την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα δεν θα πετύχει τους στόχους της, ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμη πηγή της ΕΕ.

Όπως αποκάλυψε, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα εκδώσουν ανακοίνωση για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο, στην οποία θα χαιρετίζουν τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η Πορτογαλία για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

«Η ανακοίνωση θα προσφέρει μεγάλη στήριξη στον Παπανδρέου και στις προσπάθειές του να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα ζητηθούν επιπρόσθετες δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές για το τρόπο εφαρμογής του σχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ», είπε η πηγή.

Όπως παρατηρεί το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να μην εγκρίνουν επίσημα το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, αν και είναι πιθανόν να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση επ' αυτού, με την πλειονότητα των κρατών της ευρωζώνης να ζητούν πρώτα τη δέσμευση της Γερμανίας για ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Σύμφωνο θα υπογραφεί επίσημα στη σύνοδο στις 24/25 Μαρτίου.