Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 17:34

ΥΠΟΙΚ: Υποχρεούμαστε να συνεχίσουμε με συνέπεια

Επιτυχή χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου, συμπληρώνοντας πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν δημιουργούν και υποχρέωση «να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεγάλες τομές και αλλαγές».

Επιτυχή χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου, συμπληρώνοντας πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν δημιουργούν και υποχρέωση «να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεγάλες τομές και αλλαγές».

Κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «ο πιο απλός παρατηρητής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου είδε τις δυσκολίες και αντιλαμβάνεται πόσα πέτυχε η Ελλάδα».

Επιπλέον, έσπευσε να τονίσει ότι «όσο μεγαλύτερη βοήθεια μας δίνει η ΕΕ, τόσο πιο μεγάλη είναι η υποχρέωση να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας με συνέπεια» και συμπλήρωσε ότι αναγνωρίστηκε η πορεία που έχει ακολουθήσει η χώρα.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των 80 δισ. ευρώ ως το 2023, η μείωση του επιτοκίου που αντιστοιχεί σε μείωση των τόκων κατά 6 δισ. και η διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας και κατά το έτος 2012, αποτελούν για τον υπουργό Οικονομικών επιτυχία της διαπραγμάτευσης, που δημιουργεί ωστόσο και υποχρέωση, «να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεγάλες τομές και αλλαγές».

«Και βέβαια», πρόσθεσε, «δεσμευτήκαμε στο αυτονόητο, να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

Απαντώντας σε σειρά επικριτικών σχολίων που ακούστηκαν και κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών σχετικά με την υστέρηση των εσόδων, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «αυτή οφείλεται και στη μείωση των συντελεστών φορολογίας στα χαμηλά εισοδήματα».

«Δεν θέλαμε να μειώσουμε τους συντελεστές φορολογίας; Να θυμίσουμε ότι επιστρέφουμε φόρους 5,5 δισ. ευρώ, που οφείλονταν από το 2004; Ακούμε περί ελλείμματος 2 δισ. έξω από το προϋπολογιζόμενο. Το έλλειμμα είναι 1 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι ήταν 950 εκατ. ευρώ, γιατί πληρώσαμε παλιές οφειλές 350 εκατ. στα νοσοκομεία. Αν δει κανείς την πορεία του πρώτου διμήνου, θα δει πως έχουμε μία υστέρηση στη μείωση του ελλείμματος κατά μόλις 100 εκατ. ευρώ», εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ.

Στη συνέχεια ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η φοροδιαφυγή είναι ευρύτατη στην ελληνική κοινωνία και επιτέθηκε στις πολιτικές δυνάμεις που ενισχύουν το κίνημα «δεν πληρώνω». «Όσα πολιτικά κόμματα ενθαρρύνουν τις όποιες τάσεις ανυπακοής, να πάνε να πούνε στους πολίτες: "ανυπακοή σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις". Αυτή είναι η πραγματική ανυπακοή και όχι να μην πληρώνεις διόδια, απ’ όπου πληρώνονται μισθοί και συντάξεις», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Υπεραμυνόμενος των ρυθμίσεων που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο ο ΥΠΟΙΚ παρατήρησε επίσης τα ακόλουθα: «Το σύστημα στις εφορίες είναι διεφθαρμένο και έχει προβλήματα. Διαφωνείτε με την πιο αυστηρή ποινή στους διεφθαρμένους εφοριακούς από το πρώτο ευρώ; Για πρώτη φορά βάζουμε εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για να κυνηγήσει υποθέσεις οφειλών προς το Δημόσιο».

«Μας κατηγορούν», πρόσθεσε. «για την ποινικοποίηση της μη απόδοσης του ΦΠΑ, τη στιγμή που ήταν αυτόφωρο αδίκημα στο παρελθόν και καταργήθηκε με τις γνωστές συνέπειες. Μας λένε πως αποδυναμώνουμε την αγορά. Ποιος είπε πως ο ΦΠΑ είναι για να λειτουργεί ως κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων; Αντίθετα, θα σταματήσει η ιστορία των μεταχρονολογημένων επιταγών. Μας ρωτάνε, σε ποιον νομικό πολιτισμό ισχύουν αυτά - και απαντούμε: Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δείτε πόσοι έχουν μπει εκεί φυλακή για φοροδιαφυγή».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε σειρά νέων αλλαγών στο νομοσχέδιο, με πλέον σημαντική, εκείνην που αφορά την επίμαχη ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση του άρθρου, η αποπληρωμή συνοδεύεται με ανάληψη εκ μέρους του Δημοσίου, της πλειοψηφίας στο ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να υπάρξει και διαχειριστικός έλεγχος στα πεπραγμένα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ