Επικρίσεις κατά των τραπεζών και προβληματισμοί εκφράστηκαν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το ζήτημα της παροχής ρευστότητας στην αγορά, εν όψει της επέκτασης εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ.
Επικρίσεις κατά των τραπεζών και προβληματισμοί εκφράστηκαν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το ζήτημα της παροχής ρευστότητας στην αγορά.
Αφορμή στάθηκε νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την επέκταση εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου αυτά να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διοχετεύοντας στη συνέχεια τη ρευστότητα στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση και με παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση γύρω από το ζήτημα αυτό, ενώ το νομοσχέδιο θα κατατεθεί κατ' αρχήν.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργικό συμβούλιο συναίνεσε στο να δοθούν εγγυήσεις, υπό την προϋπόθεση, προτού να κατατεθεί το τελικό σχέδιο νόμου, να έχουν τεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένοι όροι που η ίδια θα έχει διαμορφώσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με κάθε τράπεζα χωριστά, προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις, ενώ στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι ίσως να μη γίνει προγραμματική συμφωνία, αλλά πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση με κάθε τράπεζα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής φέρεται να υπογράμμισε πως οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δεν μπορεί να παίρνουν χωρίς να δίνουν. Ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι η οικονομία είναι "τραπεζοκεντρική" και πρόσθεσε ότι όταν μιλάμε για το μέλλον της οικονομίας, έχουμε πολιτική ευθύνη να μιλάμε και για το μέλλον των τραπεζών. «Η Ελλάδα τι κάνει; Δίνει χρήμα κι οι τράπεζες αποκτούν περιουσία; Στην ουσία είναι κρατικοδίαιτες» φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να σημείωσε.
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου πρότεινε, εφόσον δοθούν εγγυήσεις στις τράπεζες, το Δημόσιο να έχει τα ανάλογα οφέλη από τα πάγια των τραπεζών (assets).
Την αναγκαιότητα αλλαγής της νοοτροπίας των τραπεζών, την εγκατάλειψη της αλαζονικής -όπως τη χαρακτήρισε- στάσης τους και την αναγκαιότητα ανταπόκρισης των πιστωτικών ιδρυμάτων στις υποχρεώσεις τους μέσω της διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως οι τράπεζες πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην πραγματική οικονομία και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε ότι προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις στις τράπεζες πρέπει να υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και θεσμική ασφάλεια.
Από τη μεριά του, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να υπογράμμισε αφ' ενός μεν την αναγκαιότητα ευρύτερης θεώρησης του όλου ζητήματος, καθώς και οι τράπεζες δέχονται πιέσεις στο θέμα των ομολόγων, αφ' ετέρου δε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος.
ΝΔ: Λαϊκισμός και ανικανότητα
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Αφού επισήμανε πως οι εγγυήσεις που δίνονταιθα πρέπει να φτάνουν στην πραγματική οικονομία πρόσθεσε: «Οι Έλληνες όμως ακόμα θυμούνται τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ κατά της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για τα 28 δισ. που τότε διοχετευτήκαν στις τράπεζες. Σήμερα, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εντωμεταξύ έχουν ήδη διοχετεύσει άλλα 40 δισ. στις Τράπεζες, τσακώνονται για το πώς θα δοθούν επιπλέον 30 δισ. Ο Ελληνικός Λαός παρακολουθεί και καταλαβαίνει και τον λαϊκισμό και την ανικανότητα».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ