Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2002 13:00

Κέρδη σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνει η μετοχή της Vivendi Universal S.A., μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην πώληση των τμημάτων μουσικής και ψυχαγωγίας, καθώς επιχειρεί να μειώσει το χρέος της προς τις τράπεζες.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 50, αναρριχήθηκε για τρίτη συνεχή ημέρα, κερδίζοντας ποσοστό 1%, φθάνοντας στις 2.790,53 μονάδες στις 9:35' π.μ. ώρα Λονδίνου. Συνολικά απώλεσε ποσοστό 25% κατά το τρέχον έτος. Ο δείκτης Stoxx 600 κέρδιζε ποσοστό 0,9% φθάνοντας στις 229,88 μονάδες.

Η μετοχή της Vivendi Universal, κέρδιζε ποσοστό 7,9% φθάνοντας στα 10,03 ευρώ. Η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία μέσων και ψυχαγωγίας στον κόσμο, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειώσει το χρέος της, ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει τα μερίδια που κατέχει στις εταιρείες των ΗΠΑ (ψυχαγωγίας και μουσικής) και ένα μερίδιο στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Cegetel.

O Chief Executive Officer (CEO) της Vivendi, Jean-Rene Fourtou, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δανειστεί επιπλέον το ποσόν των δύο δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφύγει τα έκτακτα έξοδα.

Η μετοχή της Michael Page International Plc, κέρδιζε ποσοστό 10% φθάνοντας στις 132 πέννες. Η βρετανική νεοϊδρυθείσα εταιρεία, της οποίας το πελατολόγιο περιλαμβάνει την εταιρεία Cazenove & Co. και την Merrill Lynch & Co., ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επαναγορά περισσοτέρων από 40 εκατ. (λίρες στερλίνες) μετοχών τους επόμενους 12 μήνες, καθώς μετά το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη της μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ.

Η μετοχή της Invensys Plc κέρδιζε ποσοστό 7,3% φθάνοντας στις 66 πέννες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση του τμήματος της Sensor Systems στην Honeywell International Inc., αντί του ποσού των 394 εκατ. δολ. ΗΠΑ, προκειμένου να εξοφλήσει το χρέος της.

Η μετοχή της Carlton Communications κέρδιζε ποσοστό 5,8% φθάνοντας στις 136,5 πέννες. Η βρετανική ανταγωνίστρια της Granada Plc, θα συνδυάσει τμήματα των δραστηριοτήτων της, προκειμένου να κερδίζει αριθμό διαφημιζομένων, για να μειώσει το κόστος της, αναφέρεται σήμερα σε δημοσίευμα των Financial Times. H Granada, ο μεγαλύτερος μέτοχος της βρετανικής Independent Television Network, κέρδιζε ποσοστό 7%, φθάνοντας στις 80 πέννες.