Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2002 13:33

Γερμανία : Εντός των προβλέψεων των αναλυτών η ύφεση

ΣΕ ΤΕΛΜΑ βρέθηκε η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι βιομηχανίες προχώρησαν τόσο στη μείωση της παραγωγής τους, όσο και του προσωπικού τους.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,25% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο - σύμφωνα με τη μηνιαία σχετική ανακοίνωση της Bundesbank. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη θα ήταν 0,2%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε τέλμα», είπε χαρακτηριστικά ο Eugen Haegele, ο οποίος διαχειρίζεται το ποσόν των 10 δισ. ευρώ (9,8 δισ. δολ.) με την SuedKA in Frankfurt, προσθέτοντας ότι : «Οι επενδυτές υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη».

Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδα μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη. Η ανεργία έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών τον Ιούλιο και ο δείκτης Xetra Dax στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης (τον απαρτίζουν 30 μετοχές εταιρειών) απώλεσε φέτος συνολικά, ποσοστό της τάξης του 29%.

Η Γερμανία ακολουθεί την πορεία των περισσοτέρων γειτόνων της. Τα 12 κράτη-μέλη που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, γνωρίζουν ανάπτυξη σε ποσοστό 1,1% φέτος, ανακοίνωσε το ινστιτούτο HWWA με έδρα το Αμβούργο, έναντι ανάπτυξης σε ποσοστό 0,75% που εκτιμούσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Hans Eichel.