Οι πιθανότητες να ζητήσει η Πορτογαλία την ένταξή της στο μηχανισμό κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, είναι περιορισμένες, εκτίμησε αξιωματούχος της Ε.Ε. μιλώντας στο Reuters.
Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις στην Πορτογαλία, με την καταψήφιση από τη βουλή του νομοσχεδίου για τα νέα μέτρα λιτότητας και την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.
Οι αγορές εκτιμούν πλέον ότι η Λισαβόνα θα είναι η επόμενη χώρα που θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, οι πιθανότητες να ζητήσει η χώρα την ένταξή της στο μηχανισμό κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής είναι περιορισμένες.
Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ ασκούν πιέσεις στη Λισαβόνα να ζητήσει βοήθεια, καθώς ανησυχούν ότι η αντίσταση της χώρας θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για πιθανή διάσωση της Πορτογαλίας.
Ερωτηθείς για το εάν ο υπηρεσιακός πλέον πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες θα ζητήσει τη διάσωση της χώρας του στη σύνοδο κορυφής, η πηγή είπε: «Θα μου έκανε εντύπωση. Υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν έχει αυτή τη στιγμή την εξουσιοδότηση για να κάνει κάτι τέτοιο... Αλλά δεν θα το απέκλεια».
Εάν η Πορτογαλία ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, ένα ρεαλιστικό μέγεθος για το πακέτο διάσωσης θα ήταν τα 80 δισ. ευρώ, ανέφερε η πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι ο υπάρχων μηχανισμός της ΕΕ, το EFSF, έχει υπεραρκετά κεφάλαια για να ικανοποιήσει ένα τέτοιο αίτημα.
Πηγή: Reuters