Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τη «γλυκόπικρη γεύση» που άφησε η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εκ νέου, αυτή τη φορά από την S&P, επισημαίνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τη «γλυκόπικρη γεύση» που άφησε η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εκ νέου, αυτή τη φορά από την S&P, επισημαίνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.
Η χρηματιστηριακή θεωρεί πως η υλοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού-Ταμείου Στήριξης, ESM, κεφαλαιακής βάσης 700 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο, είναι ένα πολύ καλό νέο για τη χώρα μας στο σημείο που έχει φτάσει το δημόσιο χρέος.
Παράλληλα όμως, η αγωνία παρατείνεται για ένα τρίμηνο καθώς το πρόγραμμα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών του δημοσίου για το 2012 παρουσιάζει αρκετά κενά που θα μπορούσαν να καλυφθούν με κεφάλαια του προσωρινού Μηχανισμού.
Σύμφωνα με τη Merit, η έξοδος στις αγορές ολοένα απομακρύνεται καθώς δεν φαίνεται να βρίσκονται οι καταλύτες που θα μπορούσαν να μειώσουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων όσο χρειάζεται.
Το ενδιαφέρον σχετικά με τα δημοσιονομικά της χώρας μέχρι τον Ιούνιο εστιάζεται στο κατά πόσο θα επιτυγχάνονται οι στόχοι των κρατικών εσόδων -τα μηνύματα μέχρι και τα μέσα Μαρτίου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά- αλλά και στις ενέργειες για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ.
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, σε πρώτη φάση θα πρέπει να αναμένουμε πώληση μεριδίου στον Αερολιμένα Αθηνών και στις εισηγμένες εταιρείες ύδρευσης και διαχείρισης λιμανιών, πώληση της ΛΑΡΚΟ, τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από λαχεία και βέβαια τις πρώτες ενέργειες για αξιοποίηση του Ελληνικού και άλλων ακινήτων του Δημοσίου.
Μια πώληση μεριδίου στον ΟΠΑΠ και στη ΔΕΗ μάλλον περνά σε δεύτερο πλάνο, ίσως και επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι υποτιμημένες στο ταμπλό, ενώ αντίθετα εξετάζεται σοβαρά η πώληση ενός μεριδίου 10% στον ΟΤΕ.
Όσον αφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο, η Merit σημειώνει ότι ο Μάρτιος χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα στην αγορά, χαμηλούς τζίρους και κίνηση μεταξύ ενός εύρους 150 μονάδων μόνο (1522-1673 μονάδες), με την αγορά να αναζητά ακόμα καταλύτες για μια συνεπή ανοδική κίνηση.
Ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 1620 μονάδων παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες από τις 16 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλέον σημαντική αμφισβήτηση του ανοδικού καναλιού. Σημαντική στήριξη βραχυπρόθεσμα αποτελούν οι 1550 μονάδες που συμπίπτουν και με τον ΚΜΟ των 200 ημερών.
Κάποιοι τίτλοι επηρεάστηκαν ή θα επηρεαστούν βραχυπρόθεσμα αυτή την εβδομάδα από την ανακοίνωση ετήσιων αποτελεσμάτων, αναφέρει η Merit, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να διαμορφώσουν τάση στην αγορά αυτή τη στιγμή παρόλο που από αυτά μπορούν να εξαχθούν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για κλάδους και για μεμονωμένες μετοχές.
Συγκεκριμένα, είναι πολύ ελάχιστες οι εισηγμένες εταιρείες που δεν έχουν επηρεαστεί από την ύφεση ενώ ανακούφιση στα μεγέθη των ομίλων προσφέρουν οι δραστηριότητες εξωτερικού. Ενδεικτικά παραδείγματα εταιρειών με πολύ καλή παρουσία στο εξωτερικό είναι: η ΜΕΤΚΑ, η Coca Cola 3Ε, η Frigoglass, η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, ο Τιτάν αλλά και οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι.
Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, τα βασικά συμπεράσματα έχουν ήδη βγει καθώς οι μεγαλύτερες έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα. Επιγραμματικά η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι οι ελληνικοί και ελληνοκυπριακοί όμιλοι εμφάνισαν σε γενικές γραμμές ελάχιστα κέρδη ή και ζημίες στην Ελλάδα, σταθεροποιητική κερδοφόρα πορεία στις ξένες αγορές με εξαίρεση τα υπερκέρδη της Εθνικής από την Τουρκία, αύξηση των εσόδων από τόκους, ανοδική πορεία των προβλέψεων για επισφάλειες, μείωση καταθέσεων στην Ελλάδα, στασιμότητα στα δάνεια, υψηλή εξάρτηση από την ΕΚΤ αλλά και ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια εν όψει των stress tests.
Τα stress tests των τραπεζών που θα διεξαχθούν το προσεχές διάστημα αναμένεται να συμπεριλάβουν τελικά έκθεση σε κρατικά ομόλογα. Έτσι, ορισμένες ελληνικές τράπεζες, πέραν της Αγροτικής, ίσως συναντήσουν δυσκολίες στο να περάσουν τα tesτs αν υπολογιστεί τελικά ένα κλιμακωτό haircut περίπου 10%, και αν επιπλέον αφαιρεθούν από τα κεφάλαια των τραπεζών υβριδικά κεφάλαια και προνομιούχες μετοχές.