Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2002 15:07

Ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη τον Ιούνιο

Αύξηση σημείωσε τον Ιούνιο, για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η βιομηχανική παραγωγή στις δώδεκα χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση σε ποσοστό 0,6%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε μείωση κατά 1,2%.

Η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών, όπως οικιακές συσκευές σημείωσε αύξηση 1,3% σε μηνιαία βάση, ενώ κατά 1,4% αυξήθηκε η παραγωγή ενέργειας.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή στο μήνα Μάιο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σημειώνοντας, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, μηδενικό ρυθμό αύξησης σε σχέση με τον Απρίλιο ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία έδιναν ρυθμό αύξησης 0,1%.

Κινητήριος μοχλός για την αύξηση που καταγράφηκε στη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη ήταν η κατά 1,7% αύξηση που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Ιούνιο, μετά από υποχώρηση τον προηγούμενο μήνα λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των μεταλλεργατών.

Ταυτόχρονα, όμως, οι παραγγελίες εξωτερικού στη βιομηχανία μειώθηκαν τον Ιούνιο, παρέχοντας ένδειξη ότι η δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα ενδέχεται να υποχώρησε και πάλι τον Ιούλιο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, πλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει ενδεχομένως μεγαλύτερη βαρύτητα στη βιομηχανική παραγωγή, αφού ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι υπό μερικό έλεγχο.

Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι, αν και οι πλημμύρες στη Γερμανία και την κεντρική Ευρώπη θα καταφέρουν νέο πλήγμα στην οικονομία, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα δώσουν πιθανότατα ώθηση στους επόμενους μήνες.