Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 20:15

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Ζημίες 3,1 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες το 2010

Πρωτοφανείς ζημίες ύψους 3,1 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι εισηγμένες εταιρείες το 2010, σύμφωνα τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Παράλληλα, το ποσοστό των εισηγμένων που κατέστησαν ζημιογόνες ανήλθε στο 62%.

Πρωτοφανείς ζημίες ύψους 3,1 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι εισηγμένες εταιρείες το 2010, σύμφωνα τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Παράλληλα, το ποσοστό των εισηγμένων που κατέστησαν ζημιογόνες ανήλθε στο 62%.

Συμφώνα με τα ίδια στοιχεία, οι κερδοφόρες εταιρείες ανήλθαν σε 101. Εξ αυτών οι 26 αύξησαν τα κέρδη τους, οι 62 εμφάνισαν συρρίκνωση της κερδοφορίας και οι 13 επέστρεψαν στα κέρδη μετά από ζημιογόνα χρήση.

Αντίθετα, 164 εταιρείες ήταν ζημιογόνες, ενώ 64 εξ αυτών σημείωσαν διεύρυνση ζημιών, 41 κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημίες που είχαν καταγράψει και οι υπόλοιπες 59 επέστρεψαν σε ζημίες έναντι κερδών του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης, ενώ κερδισμένες βγήκαν οι εξωστρεφείς εταιρείες.

Σύμφωνα με την Πήγασος, το τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς είναι μέχρι στιγμής το χειρότερο από πλευράς ρυθμού ύφεσης έτσι όπως καταγράφηκε από τους επίσημους δείκτες της ελληνικής οικονομίας (-6,6%).

Παράλληλα, είναι πλέον και το χειρότερο από πλευράς κερδών αφού κατεγράφηκαν ζημιές 2,4 δισ. ευρώ ανεβάζοντας μέχρι στιγμής τον ετήσιο λογαριασμό των ζημιών στα 2,93 δισ. ζημιών, μέγεθος που θα ξεπεράσει με μεγάλη άνεση τα 3 δισ. ευρώ εφόσον δημοσιεύσουν οι Ατλάντικ (9Μ: -100 εκατ. ευρώ) και Ελεύθερη Τηλεόραση (-20 εκατ. ευρώ).

Ο κύκλος εργασιών αν και εμφανίζεται αυξημένος κατά 4% έχει επηρεαστεί από την αύξηση των φόρων που έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των προϊόντων και από τις μεγάλες ανατιμήσεις λόγω των ειδικών φόρων στα καύσιμα. Εφόσον εξαιρεθεί ο κλάδος διύλισης ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 2% (76,4 δις ευρώ) μέγεθος το οποίο θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον και άλλες 150 με 200 μονάδες βάσης εφόσον συνεκτιμηθούν οι δύο φετινές αυξήσεις του ΦΠΑ. Τα λειτουργικά αποτελέσματα εμφανίζουν κάμψη 28% στα 7,34 εκ. ευρώ με εντονότερους ρυθμούς μείωσης σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση όπου η μέση μείωση κινείται μεταξύ 60% - 80%.

Στις κυριότερες εταιρείες με ανθεκτικά ή αυξημένα κέρδη περιλαμβάνονται οι Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, Coca cola, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μotor oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Καρέλιας.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Μαθιός, Mermeren, Καράτζης, Καραμολέγκος, Eurodrip, Cyclon, Ικτίνος, Βογιατζόγλου και Dionic.

Στον αντίποδα, πολλές εταιρείες εμφάνισαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα με κυριότερες τις Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Βωβός, Nutriart, Intracom, Πετζετάκις, Αττικάτ, Forthnet, ο κλάδος μεταφορών, όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ, όλος ο κλάδος του Real Estate, των Βασικών μετάλλων, της Κλωστοϋφαντουργίας και των Υπηρεσιών Υγείας.