Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2002 16:30

Λίστες με τις εταιρείες που υπερτιμολογούν

Λίστες με τα ονόματα των επιχειρήσεων που προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών θα καταρτίσουν και θα δημοσιοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης στην προσπάθεια να ενημερώνουν τους καταναλωτές προκειμένου να ελεγχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στις επιχειρήσεις που υπερτιμολογούν ότι «θα υποστούν με αμείλικτο τρόπο φορολογικούς ελέγχους από το ΣΔΟΕ».

Ο υπουργός χαρακτήρισε τον πληθωρισμό εθνική πληγή και κάλεσε τους καταναλωτές να συστρατευθούν και αυτοί στη μάχη για τον περιορισμό του.

Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε επίσης ότι θα επιδιωχθεί και με τον προϋπολογισμό του 2003 να διασφαλιστεί ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας που θα είναι συμβατό με την επιδίωξη χαμηλού πληθωρισμού.

Στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμα ότι οι ανατιμήσεις που καταγράφονται σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών προέρχονται από στρογγυλοποιήσεις που έγιναν για να εκφραστούν οι τιμές σε ευρώ, είτε από τις προσπάθειες ορισμένων επιχειρήσεων να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν από την μείωση των πωλήσεων.

Mποϊκοτάζ κατά της ακρίβειας

Εξαλλου με σημερινή της ανακοίνωση η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλαδάς-ΙΝΚΑ καλεί τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε γενικό μποϋκοτάζ και να μην πραγματοποιήσουν καμία αγορά στις 3 Σεπτεμβρίου, ως εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις ανατιμήσεις που παρατηρούνται σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες από την αρχή του χρόνου.