Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2002 00:01

Απώλειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ κερδοσκοπίας των Αμερικανών επενδυτών αποδίδονται οι πιέσεις που ασκήθηκαν χθες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το βλέμμα των συναλλασσομένων ήταν στραμμένο στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων από σημαντικές εταιρείες -όπως η Home Depot- αλλά και στην αναζήτηση της κατάλληλης ευκαιρίας για ρευστοποιήσεις, από τη στιγμή που τα επίπεδα διακύμανσης της αγοράς ήταν τα καλύτερα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, ειδικά μετά τα κέρδη της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες, ενώ ανάλογη εικόνα επικρατούσε και για το δείκτη τεχνολογίας Nasdaq. Από την άλλη πλευρά, η είδηση για την πώληση της θυγατρικής της, QwestDex, αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για τη μετοχή της Qwest Communications International, η οποία μονοπώλησε το ενδιαφέρον των επενδυτών στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Cisco Systems, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της Andiamo Systems. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) απώλεσε συνολικά 118,72 μονάδες, ποσοστό 1,32% και έκλεισε στις 8.872,07 μονάδες. Με πτώση 17,95 μονάδων, ποσοστό 1,29%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.376,59 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν χθες σε στενό κλοιό πιέσεων, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων που είχαν αγγίξει τη Δευτέρα. Οι περισσότεροι επενδυτές κράτησαν στάση αναμονής, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων σημαντικών εταιρειών -όπως η Nestle και η Deutsche Telekom- τα οποία αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι περισσότερες μετοχές σημείωσαν απώλειες στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, με «φωτεινή» εξαίρεση τη μετοχή της Deutsche Telekom, η οποία κινήθηκε ανοδικά, στο πλαίσιο των πληροφοριών ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ, VoiceStream, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για συγχώνευση με τη Cingular Wireless.

Στη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχωρούσε σε ποσοστό 1,54%, χωρίς να καταφέρνει να διατηρήσει τα κέρδη που είχε συγκεντρώσει κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ανάλογη εικόνα παρουσίαζε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50, υποχωρώντας σε ποσοστό 1,8%.

«Οι αγορές διέρχονται μια περίοδο σταθεροποίησης, έχοντας τα περιθώρια να σημειώσουν ανοδική τροχιά. Από τη στιγμή όμως που οι περισσότεροι χρηματιστές έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τις μελλοντικές προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών, παραμένουν ορισμένα εμπόδια στην πορεία ενίσχυση των μετοχικών αξιών», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Μπεν Φάνελ, στρατηγικός αναλυτής στη Morgan Stanley.

Ανάλογη εικόνα επικρατούσε και στα περισσότερα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Οι απώλειες του δείκτη CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού άγγιξαν το 1,50%, ενώ απώλειες της τάξης του 1,66% κατέγραφε και ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης. Τέλος, ο γενικός δείκτης στην αγορά του Λονδίνου υποχώρησε σε ποσοστό 1,3%.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ