Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν η ΔΕΠΑ και η αζερική SOCAR κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αζερμπαϊτζάν. Τρεις διμερείς συμφωνίες στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, των θαλασσίων μεταφορών και της πολιτιστικής συνεργασίας. Κ. Παπούλιας: Εξαιρετικές οι διμερείς μας σχέσεις.
Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν η ΔΕΠΑ και η αζερική SOCAR κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο Αζερμπαϊτζάν.
Συγκεκριμένα, υπεγράφη συμφωνία για την απευθείας προμήθεια αζέρικου αερίου στην Ελλάδα, σε ποσότητα που υπολογίζεται σε περίπου 0,7 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Με τη συμφωνία αυτή παρακάμπτονται οι τούρκοι μεσάζοντες. Έως τώρα, η Ελλάδα αγόραζε τις εν λόγω ποσότητες μέσω Τουρκίας.
Επιπρόσθετα, υπεγράφησαν τρεις διμερείς συμφωνίες στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, των θαλασσίων μεταφορών και της πολιτιστικής συνεργασίας.
Στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε εξαιρετικές τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Αζερμπαϊτζάν τονίζοντας παράλληλα ότι μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω, ιδίως στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο 4ο Ελληνο-Αζερικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, την έναρξη των εργασιών του οποίου θα κηρύξουν από κοινού αύριο οι δύο Πρόεδροι, το οποίο -όπως είπε- προσφέρει νέες δυνατότητες επέκτασης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η Ελλάδα έχει καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη και σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία.
Όπως είπε ο κ. Παπούλιας, κατά τη συνάντηση με τον Αζέρο Πρόεδρο υπήρξε απόψεων και επί των εξελίξεων σε περιφερειακά και διεθνή θέματα, όπως το Κυπριακό και το πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Καύκασο, όπως είναι η Ανατολική Εταιρική Σχέση και η Συνέργεια για την Μαύρη Θάλασσα και σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Συμφωνίας Σύνδεσης του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.