Τέλος στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους επιχείρησε να βάλει για μία ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Διαψεύδει οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση και η Κομισιόν.
Τέλος στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους επιχείρησε να βάλει για μία ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
«Αποκλείεται οποιοδήποτε σενάριο αναδιάρθρωσης», διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι προσθέτοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν επιζήμιο για τον τόπο και τους Έλληνες πολίτες.
Αναδιάρθρωση χρέους, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν σημαίνει χάρισμα χρεών επισημαίνοντας ότι η αναδιάρθρωση κρύβει και απρόβλεπτες συνέπειες.
Διαψεύδει και η Κομισιόν
Σε διάψευση οποιασδήποτε συζήτησης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προέβη σήμερα και η Κομισιόν δια μέσω του εκπροσώπου της, Αμαντέου Αλταφάζ. «Αποκλείουμε το σενάριο αυτό», τόνισε ο Αλταφάζ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σωστή τροχιά και πως αυτό καταγράφεται και από τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις και τους ελέγχους που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Η Επιτροπή στηρίζει απόλυτα τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας και μεταρρύθμισης της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα «να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις αγορές, με λογικούς όρους δανεισμού».
Ερωτηθείς τι σκοπεύει να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν μετά το 2012 η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές, ο κ. Αλταφάζ αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι οποιαδήποτε απάντηση συνιστά «σπέκουλα» και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, εκπληρώνει τα συμφωνηθέντα».
Γερμανία: Μετά το 2013 θα υπάρχουν εργαλεία για αναδιάρθρωση
Από την πλευρά του Βερολίνου, κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει μεταβάλλει τη στάση της στο ζήτημα πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν εργαλεία για να γίνει κάτι τέτοιο: «Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν υπάρχει κανένα όργανο για μία τέτοια αναδιάρθρωση. Αυτό το όργανο θα υπάρχει από το 2013, με τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Επιμένουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης
Ανατροφοδότηση των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης προκάλεσε ωστόσο δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, το οποίο διαπιστώνει αλλαγή στη στάση της ευρωζώνης στο θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους
Όπως αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση, εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων επιβεβαιώνουν ότι δεν αποκλείεται πλέον μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ πρόθυμος να σκεφτεί κάτι τέτοιο εμφανίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τους FTD, ο λόγος για τον οποίο συντελείται αυτή η αλλαγή στάσης στις χώρες της ευρωζώνης είναι ότι αμφισβητείται όλο και περισσότερο η ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει εντός του 2012 στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ένα μέρος του χρέους της.
Οι Financial Times προσθέτουν ότι στην περίπτωση αυτή θα ήταν πολύ υψηλές οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού κράτους τις οποίες θα έπρεπε να καλύψουν χώρες της ευρωζώνης.
Ενδεχόμενη παράταση και αύξηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί και να εξηγηθεί πολιτικά στις χώρες της ευρωζώνης. «Θα πρέπει να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις», φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών μεγάλης χώρας-μέλους της ευρωζώνης.
«Θα πρέπει να έχουμε για την περίπτωση αυτή ένα σχέδιο στην τσέπη», σημειώνει από την πλευρά του σύμβουλος πρωθυπουργού χώρας της ΕΕ που δεν κατονομάζεται.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπληττε και άλλες προβληματικές χώρες. Στις αγορές θα άρχιζαν οι εικασίες για το εάν θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ενώ θα αυξανόταν το καπέλο επικινδυνότητας επί των ομολόγων τους, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από ελληνικής πλευράς, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης επανήλθαν και το απόγευμα. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν για πρώτη φορά πως κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη, και πιθανόν να γίνει το 2012.
Ενας από αυτούς μάλιστα ανέφερε στο πρακτορείο πως δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη εναλλακτική.
Πιθανότητες 15% να αποχωρήσει κράτος από την ευρωζώνη
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη του Εconomist Intelligence (EIU), υπάρχουν 15% πιθανότητες ένα ή περισσότερα κράτη μέλη να εγκαταλείψουν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, υπό το βάρος των πιέσεων.
Η αρχή θα μπορούσε μάλιστα να γίνει όχι από τους «αδύναμους κρίκους», αλλά και από μία ισχυρή χώρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη, οι υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας -όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία- ενδέχεται να μην αντέξουν τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που τους επιβάλλονται.
Από την άλλη θα μπορούσε να εξαντληθεί η υπομονή χωρών του πυρήνα -όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Το κεντρικό σενάριο, πάντως, που συγκεντρώνει πιθανότητες 50%, θέλει την ευρωζώνη να αντιμετωπίζει έστω και με δυσκολίες την κρίση.
Συνεχείς επαφές με την τρόικα για το δημοσιονομικό πλαίσιο
Το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και των επικεφαλής της τρόικας, για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2015. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, οι επαφές με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο την Πέμπτη και ίσως και την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να καθοριστούν οι παρεμβάσεις, ύψους 22 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνονται στο Πλαίσιο.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, έως τις 15 Απριλίου, οπότε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο (και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή), θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο, όπως συνέβαινε και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Πλαισίου.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «δεν προέκυψε κάποιο μείζον ζήτημα» και γενικότερα τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας έμειναν ικανοποιημένοι από όσα τους παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου και το οικονομικό επιτελείο. Οι ίδιοι διευκρίνισαν, επίσης, ότι μεταξύ του υπουργού και των επικεφαλής της τρόικας δεν συζητήθηκε κάποιο άλλο ζήτημα πέραν του Πλαισίου.
Ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί την Πέμπτη για τη Βουδαπέστη, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των άτυπων συμβουλίων Ecofin και Eurogroup. Εάν τα στελέχη της τρόικας κρίνουν ότι απαιτείται να παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου από την προσεχή Δευτέρα.
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στη Βουλή
Εν τω μεταξύ, σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη Βουλή, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου και Επικρατείας, Χαρ. Παμπούκη.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σύσκεψη έγινε εν όψει της προετοιμασίας για την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας στις 15 Απριλίου.