Παρά τη σφοδρή κριτική που ασκούν στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα η ιαπωνική κυβέρνηση και η TEΡCO, οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: η Φουκουσίμα δεν θα είναι το νέο Τσερνόμπιλ.
Παρά τη σφοδρή κριτική που ασκούν στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα η ιαπωνική κυβέρνηση και η TEΡCO, οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα πράγμα: η Φουκουσίμα δεν θα είναι το νέο Τσερνόμπιλ.
«Η Φουκουσίμα εμπεριέχει τους δικούς της κινδύνους αλλά η σύγκρισή της με το Τσερνόμπιλ είναι παρατραβηγμένη. Είναι απίθανο να έχει η Φουκουσίμα της επιπτώσεις που είχε για την υγεία των ανθρώπων το Τσερνόμπιλ», υπογραμμίζει ο πυρηνικός Κέντζι Σουμίτα από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα.
Υπάρχουν διαφορές στη σχεδίαση των εργοστασίων;
Η μονάδα 4 του Τσερνόμπιλ ήταν ένας υδρόψυκτος αντιδραστήρας γραφίτη, ένας συνδυασμός που μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση -όπως και έγινε. Μια σειρά σοβαρών λαθών και εσφαλμένων εκτιμήσεων από την πλευρά των διαχειριστών οδήγησε σε έκρηξη και πυρκαγιά που εκτόξευσε τη ραδιενέργεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Οι αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος στη Φουκουσίμα δεν περιείχαν γραφίτη στον πυρήνα τους. Το πυρηνικό καύσιμο στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 έλιωσε αλλά οι διαχειριστές κατάφεραν στη συνέχεια να ψυχράνουν τους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές χρησιμοποιημένου καυσίμου και έτσι έχει αποτραπεί προς το παρόν η αλυσιδωτή αντίδραση.
Όσο συνεχίζονται οι εργασίες ψύχρανσης και οι ιαπωνικές αρχές κατασκευάζουν ταχύτατα δεξαμενές για την αποθήκευση του μολυσμένου νερού, η Ιαπωνία μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει τον χρόνο να θέσει εκτός λειτουργίας τους αντιδραστήρες.
Ποιες διαφορές υπάρχουν στις προστατευτικές κατασκευές των σταθμών;
Το Τσερνόμπιλ δεν διάθετε προστατευτική υποδομή και τίποτα δεν εμπόδισε τη μεταφορά των ραδιενεργών υλικών στον αέρα.
Οι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα έχουν χτιστεί πάνω σε θεμέλια από γραφίτη και περιβάλλονται από κατασκευές χάλυβα και τσιμέντου. Τα δοχεία και οι προστατευτικές κατασκευές του αντιδραστήρα, καθώς και οι σωλήνες που ξεκινούν από τους αντιδραστήρες, έχουν κατά πάσα πιθανότητα υποστεί φθορές λόγω του σεισμού και του τσουνάμι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι οι υποδομές αντέχουν.
Έχουν αναφερθεί στην Ιαπωνία θύματα λόγω της έκθεσης στη ραδιενέργεια;
Στη Φουκουσίμα δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν θάνατοι εξαιτίας της ραδιενέργειας. Οκτώ άτομα, ωστόσο, τραυματίστηκαν.
Στο Τσερνόμπιλ, η αρχική έκθεση στη ραδιενέργεια είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο εργαζομένων. Επιπλέον 28 πυροσβέστες και υπάλληλοι έκτακτου καθαρισμού έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα τριών μηνών από την έκρηξη εξαιτίας οξείας ακτινικής νόσου, ενώ ένας πέθανε από καρδιακή ανακοπή.
Ελεύθερη διακίνηση ή συγκάλυψη πληροφοριών;
Μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει για αδεξιότητα, κακή οργάνωση ή περιστασιακές αντιφάσεις αλλά δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ή τα στελέχη της TEPCO έχουν συγκαλύψει πληροφορίες.
Αρχικά το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ κρατήθηκε κρυφό από το μυστικοπαθές σοβιετικό κράτος, το οποίο τήρησε σιγή ιχθύος για δύο ημέρες. Οι αρχές, όμως, υπό την πίεση της έκλυσης τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας σε όλη την Ευρώπη, αποκάλυψαν σταδιακά πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα σε μια πρωτοφανή εκδήλωση εξωστρέφειας της Σοβιετικής Ένωσης.
Εάν συμβεί το χειρότερο, η Φουκουσίμα κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους;
Οι εργάτες πρέπει να διοχετεύουν νερό στους αντιδραστήρες, μολύνοντας έτσι μεγαλύτερες ποσότητες νερού που χρησιμοποιείται για την επαναλειτουργία των αντλιών με στόχο την ψύχρανση των αντιδραστήρων.
Το πρόβλημα με τη Φουκουσίμα είναι ότι περιλαμβάνει τέσσερις αντιδραστήρες και σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής θα απελευθερωθεί περισσότερο ραδιενεργό υλικό.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εάν δεν μπορέσει να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση των αντλιών ψύχρανσης, υπάρχουν άλλα μέσα όπως η ψύχρανση με αέρα.
Πηγή: Reuters