Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 06:41

Υποχωρεί το πετρέλαιο

Απώλειες πλέον των 3 δολ. κατέγραψε την Τρίτη το πετρέλαιο καθώς η Goldman Sachs προειδοποίησε ξανά για αντιστροφή της τιμής του σε συνδυασμό με τις προβλέψεις ότι η ακριβή τιμή μπορεί να μειώσει τη ζήτηση του καυσίμου.

Απώλειες πλέον των 3 δολ. κατέγραψε την Τρίτη το πετρέλαιο καθώς η Goldman Sachs προειδοποίησε ξανά για αντιστροφή της τιμής του σε συνδυασμό με τις προβλέψεις ότι η ακριβή τιμή μπορεί να μειώσει τη ζήτηση του καυσίμου.

Το πετρέλαιο διεύρυνε τις απώλειές του από τα υψηλότερα επίπεδα 32 μηνών στα οποία αναρριχήθηκε νωρίς τη Δευτέρα, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 5,8% από την Παρασκευή σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες διημέρου από τον Μάϊο του 2010, όταν η ελληνική και ευρύτερη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη πίεσε τις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου υποχώρησε 3,06 δολ. κλείνοντας στα 120,92 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Μαΐου λήγουν την Πέμπτη. Το αμερικανικό αργό για παράδοση Μαΐου υποχώρησε 3,67 δολ. κλείνοντας στα 106,25 δολ. το βαρέλι.

Tην αγορά πετρελαίου επηρέασε και η είδηση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι, η Σαουδική Αραβία θα μειώσει την παραγωγή της μετά την αύξησή της τον Μάρτιο για να εξισορροπήσει τις απώλειες από τη λιβυκή παραγωγή.

Τη Δευτέρα οι τιμές του αμερικανικού αργού έκαναν ράλι πάνω από τα 113 δολ. έχοντας σημειώσει άνοδο από τα 83,85 δολ. (τα χαμηλά στις 15 Φεβρουαρίου) με την έναρξη της κρίσης στην Αίγυπτο και την επέκτασή της στην υπόλοιπη περιοχή πριν οδηγήσει τη Λιβύη σε εμφύλιο πόλεμο.

Στη δεύτερή της έκθεση μέσα σε δύο ημέρες η Goldman Sachs προειδοποίησε τους επενδυτές να πάρουν τα κέρδη τους και διαπραγματευτές είπαν ότι πολλοί το έκαναν. Η Goldman εκτιμά ότι το μπρεντ θα υποχωρήσει προς τα 105 δολ. το βαρέλι τους επόμενους μήνες, όπως αναφέρεται σε σχόλιο προς τους πελάτες της μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά το σχόλιό της τη Δευτέρα ότι ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του καλαθιού των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, που περιελάμβανε και αμερικανικό αργό.

Την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν 1,2 εκατ. βαρέλια, ανακοίνωσε αργά χθες το American Petroleum Institute (ΑΡΙ). Οι τιμές σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση μετά την ανακοίνωση.

Τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν 4,6 εκατ. βαρέλια και τα διϋλισμένα αποθέματα μειώθηκαν κατά 3,7 εκατ. βαρέλια, καθώς μειώθηκε 5,1% η χρήση των διϋλιστηρίων στο 78,9% της δυναμικότητάς τους, σύμφωνα με το API.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια, ελαφρά άνοδο των διϋλισμένων αποθεμάτων και μείωση των αποθεμάτων βενζίνης.

ΠΗΓΗ: Reuters