Ανοικτό αφήνει για πρώτη φορά o Γερμανός υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της. «Τον Ιούνιο επίκειται η έκθεση προόδου...εάν η έκθεση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει να γίνει κάτι».
Ανοικτό αφήνει για πρώτη φορά o Γερμανός υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πριν από το 2013 η αναδιάρθρωση θα ήταν εφικτή μόνο σε εθελοντική βάση.
«Τον Ιούνιο επίκειται η έκθεση προόδου. Αναμένω μία λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, η οποία θα αποτιμηθεί σε συντονισμό με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Εάν η έκθεση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει να γίνει κάτι», αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt που κυκλοφορεί την Πέμπτη.
Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι «τότε πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα».
Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι ένα μονομερές κούρεμα «θα είχε αστάθμητες συνέπειες για την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ».
«Εάν ένας επενδυτής στις ΗΠΑ ή την Ασία διαβάσει ότι ομόλογα σε ευρώ δεν είναι ασφαλή, τότε θα του είναι παντελώς αδιάφορο, αν πρόκειται για ελληνικά ή για γερμανικά. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει την εμπιστοσύνη του συνολικά στο ευρώ. Αυτό θα ήταν και για μας πρόβλημα. Και η Γερμανία εξαρτάται από την εμπιστοσύνη», επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε.
Σε ό,τι αφορά τέλος τις προοπτικές της Ελλάδας να ξαναβγεί στις αγορές το 2012, δηλώνει ότι «η Ελλάδα την επόμενη χρονιά έχει μεγάλες ανάγκες κεφαλαίων. Είναι καθοριστικό, η Ελλάδα να πείσει τις αγορές με την υλοποίηση των αυστηρών όρων εξυγίανσης».
«Die Zeit»: Εμπειρογνώμονες της ΕΕ «βλέπουν» αναδιάρθρωση
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», εμπειρογνώμονες της ΕΕ εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να περικόψει το χρέος της κατά 40-50% προκειμένου να το καταστήσει βιώσιμο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει ομάδα εργασίας της ΕΕ. Στο δημοσίευμα προστίθεται, ωστόσο, ότι αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν πως δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση και ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές.
Σύμφωνα με την «Die Zeit», μάλλον θα προκριθεί μία «λιγότερο ριζοσπαστική» λύση, όπως η εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων.
S&P: Δεν είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση
Παράλληλα, αναλυτής της Standard and Poor΄s δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν είναι αναπόφευκτη.
«Σίγουρα δεν είναι αναπόφευκτη», ανέφερε ο αξιωματούχος της S&P Mauritz Kraemer σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Reuters.