Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 17:33

Στρος-Καν: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση εμφανίστηκε ο ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν.

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση εμφανίστηκε ο ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο κ. Στρος-Καν αναγνώρισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας θα είναι επώδυνη, αλλά εκτίμησε ότι η χώρα θα τα καταφέρει, θέτοντας, ωστόσο, δύο προϋποθέσεις.

«Πρώτον, ότι όλα τα σκέλη του προγράμματος εφαρμόζονται πραγματικά στο σωστό χρόνο. Αυτό πρέπει να γίνει... Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έδειξε μεγάλο θάρρος με την εφαρμογή αρκετών περιοχών του προγράμματος πέρυσι, δεν θα πρέπει να χάσει τη δυναμική της. Συνεπώς, είναι απόλυτα σαφές τι πρέπει να γίνει στο μέλλον», σημείωσε.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «κάποιο μέρος από αυτά που έγιναν δεν λειτουργεί τόσο καλά, όσο περιμέναμε. Για παράδειγμα, οι πιο πλούσιοι στη χώρα συνεχίζουν να μην πληρώνουν τους φόρους που θα πλήρωναν σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Δεύτερον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, «πρέπει επίσης να γίνουν αυτά που υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι. Υπάρχει η ανάγκη ενός πιο συνολικού σχεδίου από την πλευρά της Ευρώπης. Η αποσπασματική προσέγγιση, με το ασχολείσαι τη μία ημέρα με τα επιτόκια, την άλλα ημέρα με κάτι άλλο, δεν λειτουργεί καλά…και ακόμη περιμένουμε να παρουσιασθεί».