Σημαντική πτώση κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω σεναρίων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και χαμηλών προσδοκιών για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο. «Βουτιά» 5,02% για τις τράπεζες.
Σημαντική πτώση κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω σεναρίων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και χαμηλών προσδοκιών για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, τους άξονες του οποίου θα παρουσιάσει την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,83%, κλείνοντας στις 1.487,76 μονάδες.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,41%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 2,11% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης κατά 1,76%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96,18 εκατ. ευρώ.
Στο «κόκκινο» βρέθηκε το σύνολο των επιμέρους κλαδικών δεικτών, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει «βουτιά» 5,02%.
Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, μόνο 28 κινήθηκαν ανοδικά, 119 υποχώρησαν και 54 παρέμειναν αμετάβλητες.
Σε επίπεδα - ρεκόρ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Στο μεταξύ, σε ιστορικά υψηλά αναρριχήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, εν μέσω της έντονης φημολογίας για αναδιάρθρωση.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 13%, για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 1998. Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού Bund διαμορφωνόταν στις 17:40 στις 1005,7 μονάδες βάσης.
Νέα διάψευση
Σε νέα κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο παραδέχτηκε πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα επιστρέψει η χώρα στις αγορές για δανεισμό.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, o Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι πιο ξεκάθαρο όταν η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ συμφωνήσουν με την Πορτογαλία για το πρόγραμμα διάσωσής της.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ετυμηγορία πριν το καλοκαίρι και πριν η Πορτογαλία κλείσει τη συμφωνία», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να πείσει τους διεθνείς επενδυτές για το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, το οποίο, όπως είπε, «αποδείχθηκε μεγαλύτερης διάρκειας και δυσκολότερο».
«Ναι, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού ... Αλλά περισσότερο χρόνο, όχι υπό την έννοια ενός νέου προγράμματος αλλά χρόνο για να πείσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«H θέση μας είναι ότι προχωράμε με το πρόγραμμα», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης: «Υπάρχει συγκεκριμένη θέση της κυβέρνησης σε αυτό, σε επίπεδο πρωθυπουργού, υπουργού Οικονομικών, άλλων υπουργών και εμού του ιδίου. Για εμάς το ζήτημα και το στοίχημα είναι να τηρούμε τους στόχους που βάζουμε». Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, ο κ. Πεταλωτής μιλώντας στη ΝΕΤ διευκίρνισε πως η ψήφισή του από τη Βουλή θα γίνει με απλή πλειοψηφία (δηλαδή δεν θα απαιτηθούν οι ψήφοι 180 βουλευτών).
Η Γερμανία παραδέχτηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Η κυβέρνηση Μέρκελ περιμένει τον Ιούνιο μια έκθεση ειδικών, που θα καταδείξει εάν το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο.
Γ. Προβόπουλος: Η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση
Η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της χώρας, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones.
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή, καθώς θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα προσπαθούσε να λύσει.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, «αυτό που χρειάζεται είναι να παρθούν τολμηρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα».
Λίπσκι: Δεν εξετάζεται αναδιάρθρωση
Tο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, δήλωσε o Τζον Λίπσκι, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Σε συνέντευξή του στο Reuters Insider επισήμανε ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα, που εκτιμούμε ότι θα πετύχει και δεν προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους».
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι οι συνθήκες στις αγορές είναι «κάπως διαφορετικές» σε σχέση με τις προβλέψεις του Ταμείου πριν από μερικούς μήνες, αλλά επεσήμανε ότι πάντοτε ανακύπτουν προκλήσεις στα προγράμματα διάσωσης.
«Θα χρειαστούν κάποιες αναπροσαρμογές και διορθώσεις στο ενδιάμεσο, αλλά τα βασικά παραμένουν άθικτα και οι (ελληνικές) αρχές τηρούν τις υποσχέσεις τους», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει τί ακριβώς αλλαγές εννοεί.
Δήλωσε ακόμη ότι τα δημοσιεύματα για τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων διαστρεβλώθηκαν κάπως και επέμεινε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα, όπως αυτό ισχύει σήμερα.
Ρεν: Η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή που προβλέπεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Σε ομιλία του στο Brookings Institute στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ρεν επισήμανε ότι η ευρωζώνη μπαίνει στο τελικό στάδιο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς το αίτημα της Πορτογαλίας για βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να αναχαιτίσει το πρόβλημα.
«Δεν μπορώ να πω ακόμη "αποστολή εξετελέσθη", αλλά μπαίνουμε στο τέλος της διαχείρισης της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μπίνι Σμάγκι: Καταστροφική μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εκτιμά από την πλευρά του ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις εγχώριες τράπεζες και την οικονομία.
«Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, μια αναδιάρθρωση χρέους θα είναι ως αποτέλεσμα την κατάρρευση μεγάλου μέρους του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο Iταλός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
«Η ελληνική οικονομία θα γονάτιζε, με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση της δημοκρατίας στη χώρα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εν τέλει εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει τη μελλοντική της πορεία, δεδομένου ότι θα υποστεί τις χειρότερες συνέπειες. «Ωστόσο, οι άλλες χώρες δεν θα πρέπει να την σπρώχνουν προς την καταστροφή», σημείωσε.
Ο Μπίνι Σμάγκι υποστήριξε επίσης ότι οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη θα εξαρτηθούν από την οικονομία και τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι το ευρώ βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα 10% χαμηλότερα έναντι των βασικών νομισμάτων σε πραγματικούς όρους.
Ρ. Μπρούντερλε: Η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική
H ελληνική οικονομία δεν μπορεί ακόμα να ανταγωνιστεί άλλες μεγάλες οικονομίες παρόλο που έχει προχωρήσει σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε.
«Η ελληνική οικονομία δεν είναι ικανοποιητικά ανταγωνιστική» είπε, μιλώντας σε συνέδριο.
Η Γερμανία έχει ψηφίσει μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν το όριο συνταξιοδότησης των 67 ετών, ενώ στην Ελλάδα κάποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ακόμα και στην ηλικία των 50, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπρούντερλε.
«Αυτό είναι αδύνατο για μένα να το εξηγήσω σε ένα Γερμανό εργαζόμενο ή φορολογούμενο», είπε.
Δημοσκόπηση Reuters: 60% οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης
Στο 60% είναι οι πιθανότητες η Ελλάδα να επιδιώξει την αναδιάρθρωση του χρέους της τα επόμενα χρόνια καθώς δυσκολεύεται να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 21 αναλυτές.
Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 30% έως 90%.
«Η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας και το χρέος της είναι το υψηλότερο, άρα εάν θέλουν να βγουν από αυτό, η διαδικασία θα είναι μακρά και δύσκολη και είναι αμφίβολο εάν θα τα καταφέρουν» δήλωσε ο Gebhard Stadler στη BayernLB.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση κλήθηκαν να απαντήσουν ποιες είναι οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης χρέους τα επόμενα χρόνια.
Die Zeit: «Στην κόψη του ξυραφιού»
Την ίδια ώρα οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες επανέρχονται σε αναλύσεις και σχόλια για την ευρωκρίση και το ερώτημα «θα γίνει ή όχι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;».
«Στην κόψη του ξυραφιού», είναι ο τίτλος οικονομικής ανάλυσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit για τις πιθανότητες χρεοκοπίας κρατών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Σε ό,τι αφορά την χώρα μας, στην ανάλυση σημειώνεται ότι «η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει πόσο γρήγορα μπορεί να ένα κράτος να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Μόλις πριν από δύο χρόνια οι επενδυτές δάνειζαν χωρίς ενδοιασμούς στους Έλληνες 'φρέσκο χρήμα'. Τώρα η χώρα αποτραβήχτηκε από τις αγορές και μάλιστα για περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι σχεδιαζόταν.
Κανονικά οι Έλληνες θα έπρεπε του χρόνου να δανειστούν από ιδιώτες επενδυτές 26,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ουδείς πιστεύει όμως πια ότι θα τα καταφέρουν. 'Είναι εξαιρετικά απίθανο' το 2012 η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της μέσω δανεισμού από τις αγορές, δηλώνουν κοινοτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες. Εάν όμως οι Έλληνες μέχρι τότε δεν προχωρήσουν σε νέα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να κηρύξουν πτώχευση».
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, «η χώρα χρειάζεται επιπρόσθετα δάνεια για να αντικαταστήσει τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα, αλλά και για τα τοκοχρεολύσια. Μεγάλο μέρος από αυτές τις πιστώσεις θα διοχετευθεί όμως στο εξωτερικό, διότι τα περισσότερα ομόλογα τα έχουν στην κατοχή τους ξένες τράπεζες.
Έτσι είναι πιθανόν η Αθήνα να αφήσει τις τράπεζες 'με άδεια χέρι' για να μην ξαναχρεωθεί και συρρικνωθεί περαιτέρω η εθνική της κυριαρχία. Ήδη αναπτύσσεται εξάλλου στην Ελλάδα ένα κίνημα κατά των όρων του μνημονίου».
Η εφημερίδα καταλήγει σημειώνοντας ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας θεωρείται στο μεταξύ διαχειρίσιμη. Η ΟΝΕ έχει θωρακιστεί καλύτερα. Υπάρχει ένας μηχανισμός διάσωσης που μπορεί να παρέμβει, μόλις διαφανεί ότι ενδέχεται να επεκταθεί η κρίση και σε άλλες χώρες-μέλη και επιπλέον οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν. 'Μια αδυναμία πληρωμών στην Ελλάδα δεν θα αναστατώσει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα', δηλώνουν Γερμανοί τραπεζίτες».