Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΚΕΡΔΗ σημειώνουν σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές για τέταρτη ημέρα, μετά τη μεγαλύτερη υποχώρηση που σημείωσε το γιέν έναντι του δολαρίου την ΗΠΑ, σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός. Οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp. κινούντο ανοδικά, καθώς έντονη είναι η αισιοδοξία ότι οι πωλήσεις εκτός χώρας θα σημειώσουν αύξηση.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο κέρδιζε ποσοστό 1,3% φθάνοντας στις 9.937,57 μονάδες στις 11 το πρωϊ, τοπική ώρα. Η μετοχή της Electron Ltd. και της Advantest Corp. σημείωναν κέρδη μετά την ανακοίνωση μερίδας εταιρειών της εν λόγω βιομηχανίας, ότι οι παραγγελίες για εξαρτήματα chip αυξήθηκαν για τέταρτο μήνα τον Ιούνιο. Κέρδη 1% σημείωνε ο δείκτης Topix φθάνοντας στις 970,94 μονάδες με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ να συμβάλλουν κατά το 1/4 στα συνολικά του κέρδη.

«Η υποχώρηση του γιέν έναντι του δολαρίου, φέρνει ανακούφιση στην αγορά και οι εξαγωγείς ενδέχεται να μην προχωρήσουν στην αναθεώρηση των προβλέψεών τους για μείωση των εσόδων», είπε ο Fumiyasu Sato, ο οποίος διαχειρίζεται το ποσόν του 1,2 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την CDC IXIS Asset Management Japan Co. Ο Sato κατέχει μετοχές της Sony και της Honda Motor Co. και τις προτιμά από εκείνες των εταιρειών που βασίζονται στις πωλήσεις σε τοπικό επίπεδο.

Στις άλλες αγορές, στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 1% μετά την έκθεση της κυβέρνησης, η οποία έδειξε ότι η ζήτηση σε ηλεκτρονικά τον Ιούλιο, αυξήθηκε. Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Benq Corp., οδήγησαν στα κέρδη. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 0,2%, ενώ την υψηλότερη άνοδο σημείωνε η μετοχή της Samsung Securities Co. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, υποχωρούσε κατά 0,3% μετά τις απώλειες της αεροπορικής εταιρείας Qantas Airways Ltd., αποτέλεσμα της πώλησης νέων μετοχών με έκπτωση 11%. Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times αναρριχήθηκε κατά 0,1%.

Οι δείκτες στη Νέα Ζηλανδία, τη Μαλαισία και την Κίνα, παρουσίασαν μικρή διαφοροποίηση, τη στιγμή κατά την οποία πτωτικά κινείτο το Χογκ Κογκ και οι Φιλιππίνες.

Ιαπωνία

Η Sony, η οποία εκτιμά ότι το γιέν θα κυμανθεί κατά μέσον όρο στα 115 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στο σύνολο του έτους, κέρδιζε ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 5.550 γιέν. Η υπ' αριθμόν δύο εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών για την ευρεία κατανάλωση επανέλαβε την πρόβλεψή της για κέρδη ύψους 150 δισ. γιέν (1,25 δισ. δολ.) τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2003, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ασιατικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal και σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αυτήν ο Chief Executive Officer (CEO) της εταιρείας, Teruhisa Tokunaka.

Η μετοχή της υπ' αριθμόν τέσσερα αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ, Τoyota Motor Corp., αναρριχήθηκε σε ποσοστό 2,5% φθάνοντας στα 3.030 γιέν. Η υποχώρηση ενός γιέν έναντι του δολαρίου εισφέρει στην εταιρεία περίπου 20 δισ. γιέν στα έκτακτα λειτουργικά της έσοδα, εκτιμά μερίδα οικονομικών αναλυτών.

Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε την υψηλότερη υποχώρηση έναντι του δολαρίου από τις 26 Ιουλίου. Το δολάριο αγοράστηκε προσφάτως στα 120,19 γιέν από 119,88 γιέν, αργά χθες στη Νέα Υόρκη.

Η μετοχή της Tokyo Electron, της υπ' αριθμόν δύο μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο κατασκευής ημιαγωγών, κέρδιζε ποσοστό 6,1% φθάνοντας στα 6.120 γιέν και της Advantest ποσοστό 5,6% φθάνοντας στα 6.400 γιέν. Η μετοχή της Nikon Corp., η οποία παράγει μηχανήματα εκτύπωσης κέρδιζε ποσοστό 3,5% φθάνοντας στα 1.126 γιέν.