Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στις αναπτυγμένες αγορές της Ασίας καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν,ότι, η πρόσφατη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας δεν θα σβήσει τις ελπίδες για σταθερή οικονομική ανάκαμψη.
Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στις αναπτυγμένες αγορές της Ασίας καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν,ότι, η πρόσφατη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας δεν θα σβήσει τις ελπίδες για σταθερή οικονομική ανάκαμψη.
Ο δείκτης MSCI Asia Pacific – εκτός Ιαπωνίας – ήταν αμετάβλητος.
Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε ελαφρά άνοδο κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Τόκιο και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωνε άνοδο 0,1%. Στη Νέα Ζηλανδία ο δείκτης ΝZX 50 αναρριχήθηκε 0,2%, ενώ απώλειες 0,2% σημείωσε στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi.
Την Παρασκευή στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,4%.
Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε πτωτικά, καθώς οι διαπραγματευτές έγιναν πιο σκεπτικοί για την εξεύρεση άμεσης λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, μετά τη χθεσινή νίκη του Εθνικιστικού Κόμματος στη Φινλανδία, που τάσσεται κατά της βοήθειας στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και το οποίο θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο κοινοβούλιο και πιθανόν και στην κυβέρνηση.
Ωστόσο το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αναμένεται να στηριχθεί εν μέσω προοπτικής περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων μετά την αντίστοιχη, την εβδομάδα που πέρασε, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, καθώς τα στοιχεία στην Ευρωζώνη έδειξαν, ότι, ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο των προβλέψεων τον Μάρτιο.
Αντιθέτως, η Federal Reserve των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι διατηρήσει αμετάβλητη τη χαλαρή νομισματική της πολιτική, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να στραφούν για νομίσματα με υψηλότερες αποδόσεις σε άλλες χώρες του κόσμου.
Στα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε ο χρυσός, κλείνοντας τέταρτη εβδομάδα με κέρδη, μετά την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και την υποχώρηση του δολαρίου.
Το αμερικανικό αργό υποχώρησε προς τα 109 δολ. το βαρέλι, καθώς οι διαπραγματευτές πήραν τα κέρδη τους μετά από άνοδο τριών ημερών του καυσίμου, παρά τα σχόλια της Σαουδικής Αραβίας που επιβεβαίωσε μείωση της παραγωγής αργού για να εξισορροπήσει τις υψηλές προμήθειες. Οι τιμές του αργού υποχώρησαν ελαφρά μετά την αναρρίχησή τους στα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών, αγγίζοντας τα 113,46 δολ. το βαρέλι αυτόν τον μήνα.
ΠΗΓΗ: Reuters