Με μια διόγκωση των σεναρίων αναδιάρθρωσης από διάφορους κύκλους στο εξωτερικό και το εσωτερικό -ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα από την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο- ξεκίνησε αυτή η εβδομάδα, όπως σημειώνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.
Με μια διόγκωση των σεναρίων αναδιάρθρωσης από διάφορους κύκλους στο εξωτερικό και το εσωτερικό -ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα από την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο- ξεκίνησε αυτή η εβδομάδα, όπως σημειώνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν αρνητικά όσο τα σενάρια αναδιάρθρωσης διαψεύδονται μόνο με δηλώσεις και όχι από την επιτυχία των δημοσιονομικών της χώρας.
Ένα πιθανό σενάριο άμεσης αναδιάρθρωσης με ένα μεσαίας τάξεως haircut στα ελληνικά ομόλογα της τάξεως του 30% θα ανάγκαζε τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου. Αντίθετα, σύμφωνα με τη Merit, το σενάριο της φιλικής αναδιάρθρωσης με επιμήκυνση ίσως και με μείωση του επιτοκίου για το παλαιό χρέος θα είχε ελαφρύτερες συνέπειες και δεν πρέπει να αποκλειστεί έστω σαν σκέψη αυτή τη στιγμή.
Η αναδιάρθρωση με haircut στα ομόλογα, παρά το προφανές όφελος που έχει, κρύβει αρκετούς κινδύνους: α) άμεσο κίνδυνο για τα κεφάλαια των τραπεζών, β) έμμεσο για τις καταθέσεις και την πιστωτική επέκταση με ότι αυτό συνεπάγεται για την ύφεση στην οικονομία, γ)πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία, δ) πιθανές νέες υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης και πλήγμα στην αξιοπιστία της Ελλάδας σαν δανειολήπτη που μπορεί να την οδηγήσει για πολλά χρόνια εκτός αγορών.
Όπως αναφέρει η Merit στο σχόλιό της, πλέον μετά τη μικρή ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά της Δευτέρας η βραχυπρόθεσμη στήριξη για το γενικό δείκτη του ΧΑ εντοπίζεται στις 1420 μονάδες. Αν όμως ενταθούν τα σενάρια και δεν τεθεί κάποιο φρένο στα spreads των ελληνικών ομολόγων πιθανότατα θα δούμε κάποια στιγμή και νέα χαμηλά έτους που συμπίπτουν με χαμηλά 13,5 ετών. Σε αυτά τα επίπεδα δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η τεχνικής φύσεως αντίδραση το πολύ όμως μέχρι τη ζώνη των 1480-1520 μονάδων.
Η πτώση του Γενικού Δείκτη άλλωστε μπορεί να συγκρατηθεί από μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ αλλά και από μετοχές που δείχνουν μεγάλη σταθερότητα όπως η Coca Cola 3E, ο Τιτάν και τα ΕΛΠΕ.
Παρ' όλα αυτά η Merit εκτιμά ότι το αρνητικό momentum θα μπορούσε να αντιστραφεί μόνο με μια διάσπαση των 1550 μονάδων που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες βραχυπρόθεσμα δεδομένου και των χαμηλών τζίρων που χαρακτηρίζουν συνήθως τις εβδομάδες πριν και μετά το Πάσχα.