Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2002 16:32

Αρνητικά τα προ φόρων αποτελέσματα για τα Σωληνουργεία Κορίνθου

Οι πωλήσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης διαμορφώνονται στα 64,4 εκατ. ευρώ και το μικτό περιθώριο κέρδους (προ αποσβέσεων) στα 12,9 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων (EBITDA) στα 2,3 εκατομμύρια αποτελούν το 3,6% επί του κύκλου εργασιών.

Ωστόσο, οι αποσβέσεις εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 256% στα 6,7 εκατ. ευρώ, όπως και τα χρηματοοικονομικά έξοδα στα 4,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 142%. Κατά συνέπεια, ενώ σε λειτουργικό επίπεδο η εταιρεία εμφανίζει θετικό αποτέλεσμα, τα προ φόρων αποτελέσματα είναι αρνητικά και διαμορφώνονται σε 9,8 εκατ. ευρώ.

Παρόλο που οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001, το αρνητικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη διοίκηση, διαμορφώθηκε από την μη πλήρη παραγωγική αξιοποίηση του νέου εργοστασίου στην Θίσβη Βοιωτίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Πρόσθετοι παράγοντες που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα ήταν η έναρξη των δοκιμαστικών παραγωγών της νέας σωληνοποιητικής μονάδος two step Spiral-SAW, οι αυξημένες τιμές του χάλυβα, το product mix, αλλά και η συνεχής ενίσχυση του ευρώ έναντι του αμερικάνικου δολαρίου, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγικών εταιρειών που τιμολογούν σε δολάριο.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών την 1η Ιουλίου 2002 ανέρχεται σε περίπου 128 εκατ. ευρώ.